Nemesgörzsönynél elszabadult a Marcal – Marcaltő veszélyben


2013-04-06 00:23:13  | cikk: HuHa  | 


Nemesgörzsönynél elszabadult a Marcal – Marcaltő veszélyben főképe
Ezekben az órákban is több száz ember – katasztrófavédelmisek, tűzoltók, vízügyesek, a védelmi bizottság és a polgári védelmi szervezetek tagjai valamint önkéntesek – rakják a homokzsákokat és próbálják lezárni a Marcalból elszabadul víz útját Nemesgörzsönynél. A mederből kilépő hatalmas mennyiségű víz ugyanis Marcaltő felé ömlik és már utcákat, házakat veszélyeztet. A védekezés két helyen folyt az elmúlt órákban, Marcaltőn, ahol három utca került veszélybe az áradás miatt - két lakóházat pedig közvetlenül is veszélyeztetett az áradat - és Nemesgörzsönynél, ahol az alacsony partszakaszt átlépve megindult az ár a Marcaltő felé.
Nem sokkal ezelőtt Csillag István, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a víz által veszélyeztetett marcaltői házakat homokzsákokkal körberakták, homokzsákvédelmet építettek a Marcaltő Egyházaskesző közti út mentén és minden embert visszavezényeltek Nemesgörzsönyhöz, hogy megerősítsék a partélet és megakadályozzák a víz kizúdulását a mederből.
A gondot az okozza, hogy a Marcalnak ezen a szakaszán nincs árvízvédelmi töltés, csupán magas part, ami azonban az ekkora mennyiségű víznek nem elég magas a Nemesgörzsöny és Egyházaskesző közötti hídnál, így a partél tetején egy kis szakaszon átömlik a víz az Egyházaskeszői oldalra és onnan zúdul Marcaltő felé – adott tájékoztatást Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. A víz nemcsak Marcaltőt veszélyezteti, hanem a pápai vasútvonalat is, sőt mivel egy csatorna is húzódik azon a területen, ami Malomsok felé viszi a nagy mennyiségű vizet, Malomsok is veszélybe kerülhet.
A vízátfolyás megszüntetése kora délután óta folyik, Marcaltőnél pedig már tegnap éjjel megkezdték a védekezést, mivel azonban a Marcal vízszintje még mindig emelkedik, nehéz eredményt elérni. A szakemberek azt mondják, a víz nagyon lassan tetőzik csak, ezen a szakaszon pedig ritkán vannak a vízmércék, így nehéz megmondani, mikor tetőzik a folyó vízállása.
-Fapallókkal, karókkal és homokzsákokkal magasítjuk a partot, eddig már tízezer darab homokzsákot vittünk a helyszínre és folyamatosan szállítjuk a homokot is. A munkálatok vízügyi irányítással folynak nagyon sok önkéntes közreműködésével. Jelenleg úgy látjuk, hogy az éjszaka folyamán sikerül elzárnunk a víz útját a partélen – mondta a vízügyi igazgató.
A víz ötven-száz méteres szakaszon folyik ki a mederből a szántásra, és a lejtésnek megfelelően hömpölyög Marcaltő felé. A Marcal medrében lejjebb szinte áll a víz, az alacsony partszakasz tetején azonban fodrozódva ömlik ki, új utat találva magának. Az utakat a környéken már lezárták, a jászolgát építése Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között pénteken ebéd után kezdődött meg, Marcaltőnél pedig csütörtökön 23 órától zajlik a védekezés a lakókörnyezet megóvására – ezt már Rendesné Sebők Gabriella tűzoltó százados, polgári védelmi felügyelőtől tudjuk, aki a helyszínen tájékoztatta hírportálunkat. A legfontosabb feladat, hogy megfogják a vizet, vagyis megmagasítsák a partot Nemesgörzsönynél és megakadályozzák, hogy Marcaltő felé utánpótlást kapjon az áradat. Ehhez azonban a homokzsákból épített „járdával” el kell jutni a kiömléshez, ami két-háromszáz méterre van az úttól. A szakemberek és önkéntesek sokasága egy soros oszlopba állva, a homokzsákokból épített „járdán” egyensúlyozva adja kézről-kézre a zsákokat, és egyre hosszabban nyúlik be a sor a vízben eltűnt part vonalában fenn az úttesten pedig több tucatnyian töltik a zsákokat és készítik kézre. Amikor beesteledett reflektorokat és aggregátort hoztak a vízügyesek, ezzel világították meg a partszakaszt.
A helyi védelmi bizottság elnöke, Feketéné Földi Judit is ott van Nemesgörzsönynél. Az ő irányításával biztosítják, hogy a jászolgát építésén dolgozók részére legyen meleg tea, kávé, szendvics, Kemeneshőgyész például gulyást főzött a munkásoknak, este 9 körül pedig Egyházaskeszőről 25 meleg kenyeret hoztak, hozzá szalámit vásároltak, hogy legyen mit enniük az éjszaka is dolgozóknak. Emellett segítik a védekezéshez szükséges anyagok utánpótlását is, hogy folyamatosan tudják építeni a gátat.
A víz elleni harcban a vízügyi munkatársak, a pápai tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a veszprémi és ajkai hivatásos tűzoltóság emberei vesznek részt folyamatosan, sok-sok önkéntessel és polgári védelmissel együtt. A nap folyamán a környező településeken futótűzként terjedt a katasztrófa híre és környékbeli falvakból – sőt távolabbról is - buszokkal jöttek az emberek segíteni. Nemesgörzsöny, Nagyacsád, Kemeneshőgyész, Magyargencs, Egyházaskesző, Somlóvásárhely, Kerta, Iszkáz, Tüskevár, Nagypirit, Doba, Nagyalásony – ezek a települések hoztak segítőket az árvíz elleni védekezéshez, de a pápai Városgondnokság is kivonult segíteni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!