MSZP: Újra benyújtották az élelmiszeráfa-csökkentésre vonatkozó törvényjavaslatot


2013-04-05 19:10:57  | cikk: mo  | 


MSZP: Újra benyújtották az élelmiszeráfa-csökkentésre vonatkozó törvényjavaslatot főképe
Az MSZP által benyújtott élelmiszeráfa-csökkentés és a kormány által kezdeményezett rezsicsökkentés kapcsán tartott sajtótájékoztatót a szocialista párt helyi szervezete. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a korábban benyújtott javaslatukat a Parlament költségvetési bizottsága elutasította, így március 25-én egy újabb, kibővített csomagot terjesztett elő a szocialista párt. Az élelmiszeráfa-csökkentésre vonatkozó javaslat tartalmazza a legfontosabb, az állampolgárok által leggyakrabban vásárolt termékek 27, illetve 18 százalékos áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentését. Az élelmiszerek között szerepelnek a tőkehúsok (kivéve a marhahúst), a baromfi-és pulykahús, a tojás, a tej, a túró, valamint a félkemény sajtok. A  pékáru tekintetében az áfacsökkentés a fehér és félbarna kenyérre, valamint a vizes zsemlére és a kiflire vonatkozna.
- Ez 80 milliárdos problémát okozna, viszont a havi, kb. 100.000 forintos rezsiköltség minimum 40 százalékát tenné ki. Tehát ha ez a közel 20 százalékos áfacsökkentés megvalósulna, akkor kb. 6000-7000 forintos kiadáscsökkenést jelenthetne egy átlagos családnál – fogalmazott a politikus, majd hozzátette, a javaslat támogatottságát aláírásgyűjtéssel kívánják alátámasztani.

Gőgös Zoltán kitért a rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtésre is. Elmondta, a kezdeményezés álságos és kevés. A szocialista képviselő szerint jobb megoldás lenne az energiatámogatási rendszer újraindítása, pl. a panelprogram.

Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő az élelmiszeráfa-csökkentésre vonatkozó törvényjavaslat kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy aki egyetért a csökkentéssel, támogassa az aláírásgyűjtést.
- Nem elhanyagolható, hogy a magyar feldolgozóipar versenyképességét teszi lehetővé. Ebben a városban pedig különösen fontos, hogy a Pápai Húsnak legyen piaca, márpedig ezt a versenyképességet mindenképpen elő tudjuk azzal segíteni, ha mérsékelnék az áfatartalmat öt százalékra – emelte ki a szocialista politikus.

A rezsicsökkentés kapcsán Grőber Attila hangsúlyozta, az akció a lakosságot segíti, azonban hosszú távon nem megoldás.
- Egyrészt azért nem megoldás, mert nem mindenki gázzal fűt. A pápai családoknak mintegy negyede ebből nem részesedik, mert nem gázzal fűt. Hosszú távon inkább olyan fejlesztéseket kell lehetővé tenni, amelyek az energiafelhasználás csökkentésére és energiatakarékos felhasználásra inspirálják a lakosságot – fogalmazott az önkormányzati képviselő, majd elmondta, a 2010. évi választási kampányban megfogalmazták, a megoldás az önkormányzat által létrehozott alap lenne, amelyből energiatakarékos technikák létesítésére, napenergia felhasználására, hőszigetelésre, energiatakarékos készülékek vásárlására ösztönöznék a lakosságot.

A másik probléma az, hogy a rezsicsökkentési akció politikai célokat szolgál – jelentette ki Grőber Attila.
- Nem tartom elegánsnak, hogy azok, akik néhány hónappal ezelőtt ellenszavazat nélkül, egyöntetűen támogatták azt, hogy Pápán jelentős emelés legyen a víz árában, most aláírásgyűjtésbe kezdenek a rezsicsökkentés mellett. Az nem igazságos, hogy az egyik kezemmel elveszek több ezer forintot, a másik kezemmel pedig adok néhány százat – tette hozzá a politikus, majd leszögezte, a rezsicsökkentést komplex módon kell kezelni és nem egy-egy kiragadott példán keresztül.
Grőber Attila hangsúlyozta azt is, aki támogatja a rezsicsökkentést, támogassa a szocialisták aláírásgyűjtését is, hiszen ez a rezsicsökkentés másik oldala, elvégre saját „üzemköltségünk” az élelmiszerfogyasztás – hívta fel a figyelmet az önkormányzati képviselő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!