Zajlanak a felújítási munkálatok a könyvtár új otthonában


2013-04-05 13:40:50  | cikk: mo  | 


Zajlanak a felújítási munkálatok a könyvtár új otthonában főképe
Gőzerővel zajlanak a felújítási munkálatok a könyvtár új otthonában, a Balla Róbert Téri Általános Iskola korábbi épületében. Az 1200 négyzetméteres terület egyik része rendkívül rossz állapotban van, az egykori iskola felújított épületrészében azonban csak kisebb munkálatokat végeznek a szakemberek. Az új épületrészek festésével, a parkettacsiszolással és -lakkozással várhatóan a héten végeznek az iparosok.

A Jókai Mór Városi Könyvtár állománya a számítások szerint ugyanúgy elfér az épületben, mint jelenlegi helyén, hiszen bár a belmagasság felére csökkent, a terület azonban kétszer akkora, mint a kastélyban. Dr. Hermann István elmondta, lehetőség van arra, hogy a belső tereket úgy alakítsák ki, hogy a gyermekkönyvtárban alacsony polcok várják a gyermekolvasókat, míg a szak- és szépirodalmi kölcsönzőben szellősebben helyezkedjenek el a polcok, könnyebb közlekedést biztosítva így akár a mozgássérült olvasóknak is.

A könyvtár igazgatója tájékoztatott arról is, miként helyezik el az állományt az intézmény új otthonában. Akárcsak eddig, a Balla Róbert téren is a bejáratnál lesz a kölcsönző pult és a ruhatár. Az épület felújított részében, az aulában rendezik be az olvasótermet, és helyezik el annak könyvállományát. A jelenlegi olvasóteremnél háromszor nagyobb aula azt is lehetővé teszi, hogy itt egyfajta közművelődési tér alakuljon ki, s akár rendezvények, kiállítások helyszínévé váljon.
Ez az épületrész ad otthon a zenei könyvtár, a médiatár és a helyismereti gyűjtemény anyagának. Ez utóbbi tekintetében szintén előrelépés tapasztalható, hiszen a kastélyban raktárhelyiségben volt a helyismereti anyag. Az intézmény új épületében helyismereti gyűjtőszobát alakítanak ki korszerű számítógépekkel és internet hozzáféréssel. A könyvtárigazgató hozzátette, e tekintetben április 11-ig pályázatot nyújtanak be a Nemzeti Kulturális Alap kiírására, melyen a bővítésen áteső könyvtárak indulhatnak, s melynek nyomán a helyismereti gyűjtemény teljes berendezése megújulhat.
Az új épületrészben alakítják ki az irodai szobákat, melyek a jelenlegi irodarendszernél szintén tágasabbak lesznek.

Az épületrendszer régi, ma még felújítatlan részeiben lesz a raktár és a nyilvános könyvtári terek – tudtuk meg Hermann Istvántól. Az épület ezen részeit természetesen renoválják, a raktári részben egykori tantermeket nyitnak össze, így az állomány harminc százaléka, a raktározandó dokumentumok két helyiségben és a hátsó rész folyosóján helyezkednek majd el. A intézmény igazgatója szerint ennek az lesz az előnye, hogy a könyvtár és a raktár egy épületben található, így a könyvtárosok azonnal elő tudják keresni az olvasó által óhajtott dokumentumot.
A bejárattól balra eső épületrészben, amely régen a csendőrség otthona volt, később pedig a tanári szobáknak adott helyet, helyezik el a gyerekkönyvtári, valamint a szép- és szakirodalmi állományt. Hermann István hozzáfűzte, falbontással itt is egységes térrendszer alakul ki, így mind a gyermekkönyvtár, mind a szép- és szakirodalmi kölcsönző két-három elkülönülő térből áll majd össze.

A Jókai Mór Városi Könyvtár teljes állománya, azaz az összesen 4800 folyóméternyi dokumentum átköltöztetését várhatóan a nyári, ősz eleji hónapokban oldják meg.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!