Lezárt utak, víz alá került szántók – tengerré vált a Marcal


2013-04-03 21:23:41  | cikk: HuHa  | 


Lezárt utak, víz alá került szántók – tengerré vált a Marcal főképe
Lakóépületeket még nem veszélyeztet, de már így is súlyos gondokat okoz a rengeteg csapadék és a hóolvadás okozta áradás. A város nincs veszélyben, de a kistérségben hatalmas területek kerültek víz alá, a Marcal és a Rába kilépett a medréből és több utat le kellett zárni a vízátfolyások miatt. A kialakult helyzet súlyosságáról Csillag István tűzoltó alezredest kérdeztük.
-Húsvét vasárnapja óta huszonegy esetben kérték a tűzoltó egységek segítségét a lakosok, leginkább elárasztott pincék vízszivattyúzását kellett elvégeznünk és néhány ingatlant veszélyeztető csapadékvíz eltávolítását oldottuk meg. Emellett a Marcal, a Rába és mellékfolyóiknak áradása miatt előkészítő intézkedéseket tettünk, homokzsákokat készleteztünk be a megyei igazgatóságtól és napra készen tartjuk azokat az intézkedési terveket, melyek alapján szükség esetén fel tudunk lépni – mutatta a tűzoltóság épületében raktározott homokzsákokat és a kistérség vízrajzi térképét a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. Mint megtudtuk, homokzsákokat eddig csak Nemesszalókon kellett alkalmazni egy lakóépület védelmében a Hajagos áradása miatt, amelynek vízszintje rekordot döntött a napokban. A Bittván nincs probléma, a Teveli tó vízszintje rendben van - onnan nem engedik le a vizet a város felé -, és a Gerence medre is bírja még a megnövekedett vízmennyiséget. Nem így a Marcal és a Rába, melyeknek áradása súlyos károkat okoz a mezőgazdasági területeken.
-A Rába áradása miatt le kellett zárni a Vág Kemenesszentpéter közötti közúti hidat, a Szany és Várkesző közötti hidat, valamint a Marcal áradása miatt az Egyházaskesző és Nemesgörzsöny közötti útszakaszt. A Rábán jelenleg másodfokú készültség van érvényben, a Marcalról pedig azt lehet tudni, hogy lakott területeket eddig nem veszélyeztet az áradás.
A városban nincs probléma, a Bakonyérben bőven van még helye a víznek, bár vasárnap egy Hódoska utcai áteresznél kisebb beavatkozást kellett végezniük a tűzoltóknak. Csillag István úgy ítéli meg, a 2010 óta végzett beruházásoknak és karbantartásoknak köszönhetően a Bakonyérnél nem lesz gond a sok víz miatt.
Az egyes helyszíneket végigjárva döbbenetes kép tárul elénk. A Marcal szinte teljes hosszában kilépett a medréből, a folyó partját csak a vízben álló fák és bokrok jelzik. Ahol magasabb a gát, ott még az ártéren maradt a víz, az alacsonyabb területeken azonban haragos tengerként áll a víz a szántóföldeken, sok helyütt már az ősszel vetett és azóta kisorolt növények sem láthatók. Marcaltőnél hatalmas szántóterületek kerültek víz alá, Egyházaskesző határában ameddig a szem ellát víz borít mindent, a sáros folyó- és csapadékvíz pedig alattomosan hömpölyög át az úttesten. Hasonló kép fogad Marcalgergelyinél is, ahol szintén egybefüggő vízfelület uralkodik a tájon. A hídon túl, Kemeneshőgyész felé víz alá került a folyót őrző gát egy szakasza, ezen keresztül ömlik a szántókra a zavaros lé, a másik oldalon pedig a sokak által kedvelt horgásztó partjáig ér az áradat. A tavat szegélyező gát tetejétől mindössze 25 centiméterre van a Marcal szintje, így ott vélhetően órákon belül meg kell kezdeni az intenzív védekezést. Egy szomszéd faluban élő férfi azt mesélte, 1962 óta nem volt ilyen mértékű áradás a Marcalon.
A várkeszői Rába hidat lezárták a járműforgalom elől. Hatalmas mennyiségű víz hömpölyög a híd alatt és a meder mellett a gátig, a part vonalát itt is csak a fák jelzik, az ártéri szántókat víz borítja, és bár a nyaralókat még nem érte el, az úttest szélét már hullámok nyaldossák.
A víz szintje ma óránként 1 centimétert emelkedett, vélhetően hamarosan tetőzik az ár és bár holnap nem várható jelentős mértékű csapadék, így valamelyest apadhatnak a folyók, a hétvégére ismét sok csapadékot jeleznek a meteorológusok, ami újabb árhullámot eredményezhet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!