Gyermekmusical a református templomban


2013-04-01 16:00:55  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Gyermekmusical a református templomban főképe
Különleges események adott otthont tegnap, húsvét vasárnapján a református templom, hiszen a gyülekezet hittanosai és a Pápai Református Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai a húsvét történetét vitték „színpadra”. A Lilli és a hihetetlen visszatérés című gyermekmusicalban több mint 30 kisdiák szerepel.
Ifj. Márkus Mihály református lelkipásztor érdeklődésünkre elmondta, másfél évvel ezelőtt indult el a darab szervezése, ugyanis Ausztriából, a KISI, (Kinder Singen) mozgalomtól kaptak egy email-t, melyben olyan gyermekkórust kerestek, akik előadnák ezt a musicalt. A KISI egyébként egy katolikus mozgalom, amely gyermekeket akar rávenni Isten dicsőítésére énekes formában.
- Mivel kórusunk már akkor is volt, úgy gondoltam, hogy belevágunk ebbe a feladatba, mivel ez egy rendkívül jó lehetőség a bemutatkozásra. A gyülekezet gyermekkórusa két dalt meg is tanult, amit elküldtünk a szervezőknek, ők erre visszajeleztek, hogy megfelelő. Ezt követően rengeteget gyakoroltunk, szerepet osztottunk, a szóló énekeket a legjobb hangú gyerekeknek adtuk. Felkerestük a Pápai Református Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 9. m osztályos diákjait, akik táncoltak is a darabban. A musicalben rengeteg segítőnk volt. A darabot Birgit és Hannes Minichmayr szerezték, fordította Payer Judit és ifj. Márkus Mihály. A koreográfiát Holik Éva és Müller Sára tanították be. A díszlet Nagy Lajos keze munkáját dicséri. A grafikus Tóth András volt, a technikus Varga Vajk Vilmos, a rendező pedig ifj. Márkus Mihály – mondta a református lelkipásztor.
A Lilli és a hihetetlen visszatérés című musical egy nyolc éves kislány szemszögéből írja le húsvét történetét. Lilli egy engedelmes, jó kislány, rendszeresen jár templomba, de nem igazán érti azt ott hallottakat, tele van kérdéssel. Egyik este azonban nagy meglepetés éri, hiszen megtörténik vele a csoda és lehet három kívánsága. A kislány kívánsága az eper fagyi után, hogy láthassa az igazságot. Így visszarepül az időben Jézus feltámadásának korába.
- A történetet azért is most adtuk elő, hiszen ez egy húsvéti történet, a keresztre feszítésre csak utalás van a darabban, énekkel. Lilli magára ismer Tamásban, aki szintén csak akkor hiszi el Krisztus feltámadását, amikor a saját szemével láthatja. Lilli utolsó, harmadik kívánsága az, hogy lássa minden ember, s higgye el, amit ő, ami a Bibliában le van írva - mesélte el a történetet ifj. Márkus Mihály.
- A gyerekek a próbák alatt rendkívül jó csapattá kovácsolódtak, nagyon jól érezték magukat, s élvezték, amit csináltak. Úgy gondolom, hogy az előadás, a nagyon hideg, télies idő ellenére is elérte célját, a húsvét valódi üzenetét. Olyan melegség volt ebben a miliőben, ami által a gyermekek szemszögéből nézve könnyebben megérthettük a húsvét üzenetét, mivel ők még természetesnek vesznek olyan dolgokat, melyekbe mi már nagyon nehezen tudjuk beleképzelni magunkat. A darab valódi üzenete, hogy mindez tényleg így történt, erre lehet építeni, s higgyék el, hogy ez valóban így volt.
Végh Kálmán, vagyis a musicalben Samuello, hírportálunknak elmondta, ő egy olyan fiú volt a darabban, aki Lillit visszavezette az időben.
- Nagyon örültem, hogy részt vehettem a musicalben, szeretek énekelni is. Mi az iskolában már tanultunk erről az időszakról, így könnyebben dolgoztam fel. Szerintem a nézőknek is sokkal érthetőbb egy musicalen keresztül megérteni a húsvét történetét. Jó csapat alakult ki, sokat beszélgettünk - mesélte a fiatal fiú.
A Lilli és a hihetetlen visszatérés című gyermekmusicalt legközelebb a III. Ökumenikus Imanapon, vagyis júniusban adják majd elő.  

Képek:

Szereplők:
Szalay Violetta, Végh Kálmán, Böröczky Éva, Márkus Luca, Márkus Mihály Pál, ifj. Márkus Mihály, Sárvári Cserne Ajnácska, Buzás Réka, Böröczky Anna, Süle Réka, Holb Enikő Villő, Holb Levente, Balogh Ádám, Mező Panna, Halász Krisztina, Pintér Zsófia, Tamás Jázmin, Pintér Boglárka, Csomor István, Kiss Benedek, Kovács Máté, Kiss Lóránt, Holb Zalán, Sárvári Baján Becse Kende, Horváth Flóra, Boda Sára, Karáth Rebeka, Halbik Emese.

Táncosok:
Baksai Réka, Horváth Martina, Katona Vivien, Prágai Zsófia, Sugár Eszter, Szarka Liliána Fanni.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!