Éves közgyűlés a Jókai Körben


2010-01-16 15:43:11  | cikk: Tóth Tamara  | 


Csütörtökön este 17 órakor kezdődött a Jókai Kör éves közgyűlése a Nátus konyha ebédlőjében. A Kör elnöksége nevében Válint Magdolna köszöntötte a megjelenteket:
 - Az elmúlt év programjában is a Kör szelleméhez méltó irodalmi és kulturális tevékenységek megszervezésével igyekezetünk gazdagítani a tagság művelődési igényét. A programba 15 rendezvényt iktattunk be, s ezt maradéktalanul tudtuk teljesíteni. Volt 6 irodalmi rendezvényünk, amiből 3 könyvbemutató volt, ebből az egyiken Kellei György és Gaál Antal írók, a Jókai Kör tiszteletbeli tagjainak alkotásit ismerhettük meg, a másik két alkalommal tagtársaink, s az Igazgató Tanács tagjai, Puskásné Tófeji Valéria és Kerecsényi Zoltán alkotásaiban gyönyörködhettünk. Megemlékeztünk Arany Jánosról, s a modern magyar líra kiemelkedő, tragikus sorsú költőjéről, Radnóti Miklósról. Tisztelettel emlékeztünk  Joseph Haydnra, a zenetörténet kimagasló egyéniségére, a bécsi klasszicizmus megteremtőjére. Koszorúzó emlékünnepélyeken vettünk részt, ahol tiszteletünket fejeztük ki névadónk születésének és halálának napján, a kegyelet virágait helyeztük el az aradi vértanúk emléknapján és a március 15-i városi ünnepélyen. Kirándulásaink megszervezésével is igyekeztünk a tagságot élményekhez juttatni, ezért látogattunk el Budapestre a Kerepesi úti temetőbe, a „hűség városába”, Sopronba, Komáromba, hogy megnézzük a monumentális monostori erődöt. Az évadzáró teaestünk kedves szereplőire mindannyian szívesen emlékszünk vissza.
A fenti rendezvényeken kívül számos, városunktól távolabbi, s a városunkban zajló esemény aktív résztvevője volt a Jókai Kör, mint a balatonfüredi Jókai–napok, a Jókai Alapítvány jótékonysági estje, az Irodalombarátok Kerekasztala, a Krúdy–társaság irodalmi délutánja, a Béke napja, Pápa város napja, a Magyar Kultúra napja, a Múzeumok éjszakája, kiállítások megnyitója.
Az éves beszámolót követően ismertették az idei programtervezetet, melyet a megjelent tagok egységesen elfogadtak. A Jókai Kör 2010-es rendezvényeiken nagy hangsúlyt fektetnek az idén elkezdődő Fő téri rekonstrukcióra, programjaik, előadásaik is e téma köré épülnek majd - tudtuk meg a Kör elnökétől, Veszpréminé Turtsányi Valériától. Az elnök köszöntőjében kérte a tagságot, hogy támogassák az alapszabály módosítását.
- Megpróbálom a XXI. századnak megfelelően olyan civil szervezetté alakítani a Kört, mind alapszabályát, mind tevékenységét tekintve, amely méltó arra, hogy a város kulturális életében modern és hagyományőrző módon egyaránt részt vegyen.
Az alapszabály módosítását követően a Jókai Kör közhasznú alapszervezetként működik majd tovább, így jogosult lesz többek között az adók 1 százalékára is, miv ela megjelent tagok támogatták és megszavazták ezt a módosítást.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!