Katonai meteorológiai mérőrendszert adtak át a Bázisreptéren


2013-03-30 08:11:30  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Katonai meteorológiai mérőrendszert adtak át a Bázisreptéren főképe
Ünnepélyes keretek között adták át a korszerű katonai meteorológiai mérőrendszert a Pápa Bázisreptéren. A rendezvényen részt vett többek között dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke és Gangler László, a Pápa Bázisreptér parancsnoka is.
Az átadóünnepség elején előadásokat hallgathattak meg a megjelentek az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaitól. A meteorológiai mérések több évtizedes múltra vezethetőek vissza a hazai katonai repülőtereken. A technikai fejlődés eredményeképpen a kilencvenes évek végén a mérőrendszereket automatizálták, a hagyományos méréseket felváltották az automata mérések. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előírásai betartásával kell a különböző célú meteorológiai mérőrendszereket, illetve az országos mérőhálózatokat telepíteni és működtetni. Hazánkban a nemzetközi előírásoknak megfelelő, meteorológiai célú mérések az MH katonai repülőterein, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőállomásain vannak. Az OMSZ már 1991. óta végzi a katonai repülőtéri meteorológiai mérőeszközök kalibrálását. A méréstechnikai, számítástechnikai és kommunikációs fejlődés hatására természetesen a hazai meteorológiai mérőhálózatok is többször megújultak, melyek közül a legnagyobb változást a mérőrendszerek automatizálása jelentette. A hagyományos mérések kiváltására 1996-1997 között az OMSZ a kor színvonalának és a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő automata mérőrendszereket telepített a saját állomáshálózata részeként a katonai repülőterek területére is, melyeket nem tipikus repülőtéri, hanem a földfelszíni időjárás-megfigyelő hálózat (a továbbiakban: mérőhálózat) főállomásaként működtetett. Az automatizálást a Magyar Honvédség 1997-1998 között végezte el, ekkor telepítettek három katonai repülőtéren (Kecskemét, Szolnok és Szentkirályszabadja) repülőtéri automatizált időjárás-megfigyelő és mérőrendszert (angolul: Military Airfield Weather Observation System - MAWOS). A rendszerüzemeltetés során szerzett több éves tapasztalat és a felhasználói szempontok figyelembe vételével, a MAWOS rendszereket korszerűsíteni kellett, így 2004-ben Kecskeméten és Szolnokon, 2005-2006 között pedig Pápán új, a mérőhálózatban alkalmazott típusoktól eltérő mérőeszközök alkalmazásával végrehajtásra került a rendszerek felújítása. Az egyedi gyártmányú mérőeszközökről hamar kiderült, hogy nemhogy javította volna az együttműködést a mérőhálózattal, hanem számos szakmai vitát eredményezett a felhasználók és a kivitelező között. A viták rendezése érdekében, 2007-től újra az OMSZ kalibrálja a MAWOS rendszer meteorológiai mérőeszközeit.

A tárcák közötti (VM és HM) Együttműködési Megállapodást a felek a meteorológiai támogatási feladatok végrehajtása érdekében kötötték meg. A 2010-ben aláírt együttműködés egyik célja a Magyar Honvédség meteorológiai célú mérőrendszerei és eszközei üzemeltetési feladatainak átadása az OMSZ részére, annak érdekében, hogy a polgári és a katonai meteorológiai rendszereket egységes platformon és szakmai alapokon működtessék, a rendszerek egységesítésével. A meteorológiai célú mérőhálózatok integrációja érdekében az OMSZ vállalta, hogy a meghatározott eljárásrendet követve a MH meteorológiai célú mérőrendszereinek és eszközeinek műszerparkját egységesíti a saját hálózatával és üzemelteti azt. Az üzemeltetésben az OMSZ végzi az adatellenőrzést, kalibrálást, karbantartást, a nemzeti adatbázis feltöltését, a nemzetközi adatforgalom biztosítását, a rendszer távoli szervizelését, a hibaelhárítást, a mérési adatok WEB-es felületen történő megjelenítését a katonai felhasználók számára, a HM által kialakított, e célra elkülönített (VPN) hálózat igénybevételével. Minden további üzemeltetési feladatot a HM lát el. A megállapodás megkötése mellett elő kellett teremteni a szükséges forrásokat is, melyek a megállapodás aláírásakor csak részben álltak rendelkezésre. Emiatt 2010-ben csak a mérőeszközök beszerzésére kerülhetett sor, a telepítés még nem kezdődhetett el.
A rendszerek korszerűsítésével az MH Pápa Bázisrepülőtér, az MH 86. Szolnok Helikopter
Bázis és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis meteorológiai állomásai teljes mértékben integrálódtak az országos mérőhálózatba, egy üzembiztos és a műszaki dokumentációban előírt feltételeket teljesíteni képes mérőrendszer telepítése valósult meg. A fejlesztések révén olyan, korábban hiányzó, a repülésbiztonság szempontjából nélkülözhetetlen adat előállítása is megoldódott, mint a futópálya menti látástávolság.

Dr. Illés Zoltán a Magyar Honvédség meteorológiai mérőműszereinek korszerűsítése alkalmából tartott átadóünnepséget követő sajtótájékoztatón elmondta, az emberiség mindig is próbált alkalmazkodni az időjárási viszonyokhoz, vagy mesterséges körülményeket teremteni, annak érdekében, hogy kiküszöbölje az időjárás számára kellemetlen hatásait.
- A katonai meteorológia annyival több az átlagos meteorológiánál, hogy a katonapolitikai szempontokat is figyelembe kell venni, amikor az adatokat elemzik. A meteorológiába befektetett minden egyes forint hat-hét forint hasznot hoz, közvetve és közvetlenül is. Számos olyan ügy és részterület van, ami az egész állam, az állampolgárok érdekeit szolgálja, ezért nagyon fontos a meteorológia és a meteorológus is, aki magas szintű tudással rendelkezik. Az országnak szüksége van egy egységes meteorológiai rendszerre, olyanra, mint ami most itt megvalósult az újabb fejlesztésekkel - mondta az államtitkár.
Végül azt javasolta, hogy ahol katonai bázisok működnek, oda vonjanak be új katonai mérőállomásokat is. A pápai, a szolnoki és a kecskeméti mérőállomásokat összesen 24,3 millió forintból korszerűsítették.

Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos esemény a mai katonai meteorológiai mérőrendszer korszerűsítése.
- A Magyar Honvédségnél jelenleg 42 automata időállomás van, amelynek adatait továbbítjuk az OMSZ-nek, ez plusz pénzbe nem kerül. A pápai mérőállomást az OMSZ üzemelteti, karbantartja, ellenőrzi az eszközök jelentős részét, azonban az eszközöket a Magyar Honvédség személyi állománya működteti - mondta Benkő Tibor.

A sajtótájékoztatót követően a résztvevők megtekintették a Meteorológia Csoport munkahelyét, felmentek a toronyba, ahol a különböző programok segítségével monitoron láthatták a jelenlegi időképet.
Pápán egy központi adattároló bázisban rögzítik a mért eredményeket, majd a mért adatokat az OMSZ-nek azonnal továbbítják. 2 állomás van, a főműszerkert szerepét a kifutópálya déli végében lévő műszerkert vette át.
A Pápa Bázisrepülőtér Meteorológia Csoportjának munkatársaitól megtudtuk, húsvétkor sem lesz tavaszi időnk, sok lesz a csapadék. Szombaton délelőtt azonban van némi remény a napsütésre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!