Kiállítás a székely hadosztály történetéről


2013-03-28 17:15:44  | cikk: mo  | 


Kiállítás a székely hadosztály történetéről főképe
Április végéig látogatható a Székely Hadosztály emlékezete (1918-1919) című időszaki tárlat, amely egy méltatlanul feledésre ítélt katonai alakulat és parancsnoka históriáját tárja a látogatók elé. A Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján összeállt vándorkiállítás Nagy Szabolcs, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának történész-levéltárosa jóvoltából érkezett Pápára. Az alakulat vezetőjének, Kratochvil Károly ezredesnek a Veszprém Megyei Levéltárban őrzött hagyatékából származó fotók, dokumentumok alapján készültek azok a nagyalakú tablók, amelyek a Székely Hadosztály történetét mutatják be.

Nagy Szabolcs a kiállítás kapcsán elmondta, a Veszprém Megyei Levéltár egy véletlen folytán foglalkozhat ilyen mélyrehatóan a székely hadosztály történetével, hiszen Kratochvil Károly a két világháború között Balatonszepezden vásárolt villát, majd a második világháborút követően már életvitelszerűen itt élt. Irathagyatéka így került a későbbiekben a megyei levéltárba.
A háttéranyag segítségével Nagy Szabolcs és Gottfried Barna kötetben foglalta össze az alakulat történetét, 2009-ben pedig összeállt a kiadványt kiegészítő kiállítás.

A történész-levéltáros felvázolta a korabeli politikai és társadalmi viszonyokat, amelyek a Székely Hadosztály létrejöttét és mozgásterét befolyásolták. A Székely Hadosztály név arra a katonai egységre vonatkozik, amelyet 1918. december 1. után, az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként hoztak létre Kolozsváron, Lukács Béla nyugalmazott altábornagy kezdeményezésére, a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből (38. magyar hadosztály székely katonái), amelyhez csatlakoztak a Kratochvil Károly parancsnoksága alatt Erdélyben szerveződött alakulatok.

A vándorkiállítás tablói bemutatják – többek között – a hadsereg megszervezését kiváltó okokat, a túlerővel szemben folytatott küzdelmeket, a fegyverletétel körülményeit és a hadosztály emlékezetét. A tárlatot több magyarországi településen és Erdélyben is bemutatták.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!