33 milliót költhetett fejlesztésre a PGSZKIK - köszönetet mondtak a támogatóknak


2013-03-28 00:19:23  | cikk: HuHa  | 


33 milliót költhetett fejlesztésre a PGSZKIK - köszönetet mondtak a támogatóknak főképe
Évek óta hagyomány a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban, hogy szolid vendéglátás keretében számolnak be a támogató vállalkozások vezetőinek a szakképzési hozzájárulásból befolyt összeg felhasználásáról. A cégek, vállalkozások 2011-ben dönthettek utoljára arról, hogy szakképzési hozzájárulásukat mely oktatási intézménynek adják, az akkor összegyűlt pénzt pedig múlt évben költötték el az iskolák. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium a TISZK-hez befizetett összegből 33 millió forinthoz jutott, ennek felhasználását ismertették szerda délután a vállalkozások képviselőivel. Békefi Imre, az intézmény megbízott igazgatója elmondta, nyolcvanöt vállalkozás támogatta ily módon az iskolát, őket várták a rendezvényre. A pénzt a tanulólétszámok arányában osztották meg a székhelyintézmény (volt Közgáz) és a tagintézmény (volt Mező) között, és minden szakmacsoport eszközállományát fejlesztették a rendelkezésre álló forrásból. A Közgáz tíz millió forintot költhetett a múlt esztendőben oktatást segítő eszközökre. Az iskolában oktatott szakmák leginkább informatikai eszközöket igényelnek, így erre fordították a pénz nagy részét – tudtuk meg Karnerné Pethő Katalintól, a székhelyintézmény igazgatóhelyettesétől.
-Számítógépekre, programokra van a legnagyobb szükségünk, ezért a múlt évben is erre költöttük a legtöbbet. Az egyik tanteremben lecseréltük a teljes gépparkot és 24 laptopot vásároltunk, ami azért jó, mert ezeket a gépeket, ha nem használjuk, könnyen el lehet rakni, így a tanterem más oktatási célokra is használható. Emellett egy másik szaktanteremben a monitorokat cseréltük ki, és új székeket kaptak a diákok – sorolta az igazgatóhelyettes. Az összegből több kisebb értékű berendezést is tudtak vásárolni, többek között ügyviteli eszközöket és sikerült beszerezni egy fénymásolót és egy multifunkciós nyomtatót is.
-Nagyon fontos, hogy a diákok megismerjék a modern irodai eszközöket, hiszen ha elhelyezkednek, ilyenekkel fognak találkozni a munkahelyükön is - fogalmazott. Karnerné Pethő Katalin hozzátette, a vállalkozásoktól kapott támogatás nagyon fontos volt, hiszen ezekre a fejlesztésekre más forrásból nem jutott volna és kissé bizonytalanok is, hogy a következő években milyen lehetőségek lesznek a magas színvonalú oktatómunkához nélkülözhetetlen eszközök beszerzésére.
Hasonlóan nyilatkozott a Mezőben végrehajtott beruházás fontosságáról Békefi Imre is. A tagintézmény 23 millió forintból gazdálkodott, és minden szakmacsoportra tudtak pénzt fordítani.
-Természetesen vannak olyan szakképzéseink, ahol nagyobb arányú fejlesztésre volt szükség és vannak olyanok, melyek tárgyi eszközállománya megfelelő, így az igények felmérésével és a jogszabályi előírások figyelembe vételével osztottuk el a pénzt – mondta a megbízott igazgató. A mezőgazdasági szakmacsoporton belül oktatott erdészképzés például jelentős fejlesztésben részesült, fűrészeket és segédeszközeit, védőfelszereléseket, munkaruházatot vásároltak.
-A vendéglátó szakmacsoport tankonyhájába több tálalóeszközt, tányér- és pohárkészletet vásároltunk, de a beszerzett eszközök között van például osztriganyitó is, valamint egy nagyon modern sütőberendezés, ami alacsony hőfokon súly és ízveszteség nélkül képes megsütni a húst – ismertetett néhány tavaly beszerzett eszközt az igazgató. Békefi Imre kiemelte, a fejlesztések nagy részét a szakképzési hozzájárulásokból befolyt összegből tudták biztosítani és az iskolának nagyon fontos volt ez a támogatás.
A támogató cégek között van az OTP pápai fiókja is, a rendezvényen Rozsnyai László igazgató képviselte a pénzintézetet, mely három millió forintot meghaladó összeggel segítette az iskolát. Az igazgató – aki szintén a Közgázban végzett és a Pápai Ifjú Közgazdász Alapítvány kuratóriumi elnökeként is tevékenykedik - úgy fogalmazott, fontosnak tartották, hogy a szakképzési hozzájárulással pápai oktatási intézményt támogassanak.
-Az iskolával nagyon jó a kapcsolatunk, magas színvonalú képzés folyik és a legjobb diákok közül többen nálunk találtak állást. Az iskola pedagógusai ajánlják is a kiemelkedően teljesítő végzősöket, a tapasztalatunk pedig az, hogy az itt végzett tanulók megállják helyüket a szakmában – mondta.
A fogadáson a megbízott igazgató és az igazgatóhelyettes köszönetet mondott a cégeknek támogatásukért, előadásukban ismertették a Közgázban és a Mezőben folyó képzéseket, majd részletesen beszámoltak a szakképzési hozzájárulásból származó forrás felhasználásáról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!