Tavaszi projektheteket zárt a Munkácsy-iskola


2013-03-27 13:03:41  | cikk: mo  | 


Tavaszi projektheteket zárt a Munkácsy-iskola főképe
Két tavaszi projektet zárt a Munkácsy Mihály Általános Iskola ma délelőtt. Bár az időjárás cseppet sem mutatja napos arcát, a két projektben résztvevő hatodik és második évfolyamos diákok versekkel, beszámolókkal, dalokkal és zenével idézték fel a tavaszt, ezen belül is a tavaszi népszokásokat és a húsvéthoz kapcsolódó hagyományokat. Az intézmény negyedik éve megszervezi tavaszi témaheteit.

A hatodikosok projektje három héten át zajlott az iskolában. A felsős diákok magyar, történelem, természetismeret, ének, technika és rajz órákon olyan tananyaggal foglalkoztak, amelyeket valamilyen módon kapcsolhattak a tavaszi ünnepkör népszokásaihoz. De nemcsak délelőtt zajlottak izgalmas foglalkozások, délután változatos előadások nyomán gazdagodott a tanulók tudása. A virágvasárnaptól húsvétig tartó egyházi ünnepekről beszélt László atya, de a gyerekek meghallgathatták Reidmár Linda, a Kékfestő Múzeum néprajzos munkatársának előadását, végül pedig vetélkedőn számolhattak be megszerzett tudásukról. A három hét során a diákok megismerkedtek a gergelyjárás néphagyományaival, a névnapokhoz kötődő időjóslás részleteivel és a húsvéti szokásokkal, az ünnepi, tradicionális ételkészítés fortélyaival.
Nagy Luca, 6. n osztályos tanuló érdeklődésünkre elmondta, rendkívül sok információval gazdagodott a három hét során. Sokat megtudhatott a magyar népszokásokról és a tavaszi ünnepkörről. A legizgalmasabb foglalkozás számára a kosárfonás volt, de nagyon élvezte a tegnapi vetélkedőt is.

A második osztályosok projektje egy héten át zajlott, és kizárólag a húsvétra összpontosított. A kicsik megismerkedtek a húsvét keresztény hátterével, az ünnephez kötődő népszokásokkal és a tradicionális ételekkel.
Varga Erika, a projekthetek felelőse elmondta, gazdag programot és tartalmas tanórákat, valamint délutáni foglalkozásokat kínált ez a néhány hét a tanulók számára. A pedagógus hangsúlyozta, a mai oktatásban nem jelentkeznek olyan hangsúlyosan a magyar néphagyományok, mint amennyire szükséges volna. Fontosak a gyökerek és fontos az is, hogy a gyerekek elsajátítsák ezeket az ismereteket, hiszen boldogulásuk, további fejlődésük tekintetében elmaradhatatlan múltunk, népszokásaink ismerete. Ezért helyeznek nagy hangsúlyt a témahetekre az intézményben – fogalmazott a projektfelelős, majd hozzátette, a három hét után az látszik, a gyerekek megértették a projekt üzenetét és fogékonyak is voltak az új ismeretekre. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint a gyerekek által, saját munkáikból összeállított, változatos kiállítás, amely az iskola aulájában tekinthető meg.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!