Ülésezett a német nemzetiségi önkormányzat


2013-03-27 06:34:21  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Ülésezett a német nemzetiségi önkormányzat főképe
Megtartotta soron következő ülését a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat tegnap délután. A testület határozatképes volt, az ülést Pillerné Fódi Ilona elnök vezette. Az első napirendi pontban a képviselők a pápai németek kulturális anyagainak oktatási célú, elektronikus terjesztéséről döntöttek. Pillerné Fódi Ilona elmondta, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint az Oktatási és Kulturális Bizottsága rendkívül eredményesnek és társadalmilag hatékonynak tartja a magyarországi németség kultúrájának az elektronikus Örökségtár útján történő terjesztését és tananyagsegédletként való iskolai - közkönyvtári elhelyezését, mindennapi használhatóságát. 2013-ban változatlanul lehetőség van arra, hogy egyes önkormányzatok önállóan jelöljenek ki számukra fontos anyagokat, amelyek saját költség-hozzájárulás ellenében bekerülnek az E-Örökségtárba, ahonnan teljes letöltési és felhasználási joggal minden magyarországi és EU ország iskolája és közkönyvtára saját e-állományaként kezelhető. A PNNÖ kiemelt feladatának tekinti saját helyi nemzetiségi közösségének történelmi múltjával, kulturális hagyományainak ápolásával kapcsolatos teendőket. A képviselők kezdeményezték az E-Örökségtár rendszerében dr. Hauber Károly: Németek Pápán és környékén című kötete, illetve egy 60 perces videofilm a nemzetiségi önkormányzat által megvalósított programokról, versenyekről, kiállításokról, valamint egy körülbelül 50 oldalnyi szöveges-képi anyag a nemzetiségi önkormányzat működéséről jelenjen meg. Fontosnak tartja a nemzetiségi önkormányzat, hogy a pápai németekről is legyen elérhető anyag az Örökségtárban. Az anyagok begyűjtése már folyamatban van a helyi média segítségével. A döntést a nemzetiségi képviselők jóváhagyták.
A második napirendi pontban a testület elfogadta a 2012. évi gazdálkodásról szóló beszámolót, majd a 2013. évi költségvetés módosításáról tárgyaltak, miszerint a nemzetiségi önkormányzat 100.000 Ft-tal gazdálkodott, ami még a 2012. évi pályázatból érkezett meg. A pénzt az idei évi programokra kívánják fordítani.
A negyedik napirendi pontban a testület megtárgyalta, hogy a Munkácsy Mihály Általános Iskola nemzetiségi oktatását 70.000 Ft-tal, míg a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Rozmaring csoportját 30.000 Ft-tal támogatja a nemzetiségi önkormányzat.
Végül a jövő heti, vagyis április 5-ei szépkiejtési versenyről beszéltek, melynek szervezése még folyamatban van.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!