Következett a cicege!


2010-01-15 22:09:07  | cikk:  | 


Házilag eltett cseresznyepaprikával indítottam a vacsorát, s rögtön éreztem, hogy ha az erő nem is velem, de legalábbis bennem van. Égetett az apró parázs, ahol csak a fogínyemhez vagy szájpadlásomhoz ért, de hiába: én már a szép barnára-pirosra sült krumplilángost méregettem. Azt a tenyérnyi csemegét, amit velem, meg még néhány ezer pápaival cicege néven ismertetett meg az édes- vagy a nagyanyja.
Szóval a cicege. A cigánypecsenye - cordon bleu - sült krumpli erőterében tobzódó, megdöbbentően szegényes fantáziájú pápai vendéglátásból - terminológiai értelemben - száműzött finomság. Mert nálunk, a cicege őshazájában nincs cicege. Van tócsni meg tócsi (egyébként tájegységenként még megannyi más elnevezéssel találkozni, ilyen például a bere is), de nincs cicege. Igaz ugyan, hogy értik, mert másképp nem vagyok hajlandó megnevezni; de érdekes gasztronómiai és kulturális kapcsolatokat mutató térképet készíthetünk, ha teszteljük a közelebbi és távolabbi éttermek pincéreit is. Messze, körülbelül 50 kilométerre vagy azon túl, ha a főúr megérti, akkor biztos, hogy a földink. (Vagy itt volt katona.)
Más vidéken a vendéglátás mítoszt épít egy ilyen szó és egy ilyen étel köré (Lásd például dödölle stb...egy tál cicege ...). Olyan apróság ez, color local, helyi "íz, szín, csíny", amiben lehetőség van! Házasítani volna szükséges - mondjuk a betyárbatyu jó példa volt erre, sajnos a "pizzéria" már bezárt - például a csülökkel, esetleg kolbászhússal, zöldségevőknek ízlés szerint (ahhoz nem tudok hozzászólni, elképzelni meg nem akarom), megtölteni hallal, meg csülökkel (ja, ez már volt, de megérdemli a marketinget), meg ilyesmi.
Cicege. Hmmm... eddig egy szavunk futott be fényes karriert az elmúlt években, sajnos megelőlegezte azt a néhány nehéz évet, amit egyre-másra átéltünk, ez pedig a böszme volt. Azért van még néhány további aspiráns: gyürke, zsódér. Önök ismernek még? Mindezekre jobban kell vigyáznunk.
Aztán ennyi bölcs gondolattól, meg a paprika után küldött fröccstől helyreállt a világbéke. Következett a cicege!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!