A pálos szerzetesek és Lengyelország


2013-03-24 16:20:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A pálos szerzetesek és Lengyelország főképe
A pálos szerzetesrendről és Lengyelországról hallhattak előadást az érdeklődők a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének soron következő összejövetelén a református gimnázium dísztermében.
A szép számban egybegyűlteket Almássy Ernőné, a Rákóczi Szövetség helyi elnöke köszöntötte. A filmvetítéssel színesített eseményen Orgona László beszélt a Lengyelország Czestochowa nevű városában található Jasna Góra-i pálos kolostorról, amely a lengyel vallási és nemzeti szabadság szimbólumának számít. A lengyel nyelv és irodalom szakon végzett előadó kitért Krakkóra, valamint a lengyel-magyar baráti kapcsolatra is. Mint mondta, Krakkót leginkább Eger városához tudná hasonlítani, de például Pápával is több közös vonást mutat.
– Krakkó példásan megörökítette a lengyel történelmi hagyományokat, mindez pedig Eger és Pápa tekintetében is elmondható – vélekedik Orgona László. A lengyel-magyar kapcsolatról elmondta, tapasztalatai szerint a lengyelek sokkal jobban becsülik, értékelik és ápolják ezt a barátságot, mint a magyarok.
– Amikor Lengyelországban járok, és a helyiek megtudják, hogy magyar vagyok, egyből a keblükre ölelnek. Magyarországon sajnos nem látom, hogy az emberek így viszonyulnának a lengyelekhez. Bízom benne, hogy idővel a magyarok részéről is egyre erősebbé válik ez a baráti szeretet. Nagy különbség még a két nép között, hogy a lengyeleknek sokkal pozitívabb az életfelfogásuk. Igaz, a lengyelek olyan dolgokat is túl lazán vesznek, amiket nem kellene. Viszont mi, magyarok mindent túl komolyan veszünk. Szóval lenne mit tanulnunk egymástól – fogalmazott egy mosoly kíséretében Orgona László.

Képek:

A pálos rend rövid története:
A XIII. század közepén alapított és 1308-ban pápai jóváhagyást kapott pálos rendet II. József 1786-ban más szerzetesrendekkel együtt feloszlatta a Habsburg Birodalom területén. Csak Lengyelországban, Krakkóban és Czestochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. 1934-ben innen szervezték meg visszatelepülésüket a gellérthegyi Sziklatemplomba és kolostorba. A következő időszakban több kolostoruk is nyílt, köztük 1935-ben a pécsi, amely máig a rend magyarországi központja. 1950-ben a kommunista államhatalom feloszlatta a rendet, 1951 húsvét hétfőjén az ÁVH betört a Sziklatemplomba és elhurcolta a szerzeteseket, ahogy ez a többi pálos kolostorral is megtörtént. A rend Magyarországon a rendszerváltás után, 1989-től szerveződött újjá, jelenleg négy kolostoruk van: Budapesten a gellérthegyi Sziklatemplom, Pécsett a rend magyarországi központja, valamint a márianosztrai és a petőfiszállási kolostor.

(forrás: http://www.koh7.hu/5_irasok/101220_palos/palos_02rend.html)


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!