Nemzetközi konferencia a Pannon Egyetemen


2013-03-22 19:21:41  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Nemzetközi konferencia a Pannon Egyetemen főképe
Társadalmi egyenlőtlenségek és az oktatási rendszer Európában címmel tartották meg az I. Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciát a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetében a mai nap folyamán.

A nagyszabású rendezvényt délelőtt Dr. Zsolnai Józsefné Dr. Mátyási Mária intézetigazgató nyitotta meg. Mint mondta, napjainkra az esélyegyenlőséget, az esélyegyenlőtlenséget érintő kutatások soha nem látott gazdagságú tematikát és megközelítést mutatnak, ezért is merült fel a mai esemény megszervezésének az ötlete. Az intézetigazgató hozzáfűzte, örömmel tölti el, hogy a Pannon Egyetem és magdeburgi egyetem közös rendezésű konferenciája iránt ilyen nagy érdeklődés mutatkozott.

Dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja a megnyitón kiemelte, rendkívül fontos társadalmunk esélyegyenlőtlenségeinek leküzdése. Megfogalmazása szerint ez a törekvés európai érték, és ezt támogatják a mostani konferenciával. A dékán rámutatott, az érintett területen jó eredményt csak a nemzetközi tapasztalatok kamatoztatásával, valamint szociológusok, szociálpedagógusok bevonásával lehet elérni. Hangsúlyozta, ezeket a témákat nemzetközi fórumokon is meg kell vitatni.
– Az idei tanévben ez már az ötödik rangos nemzetközi konferencia, amit rendezünk. A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szempontjából egyre inkább látszódnak azok az értékek, amelyek mentén fel tudunk kerülni a nemzetközi együttműködések térképére – jelentette ki dr. Horváth Géza.

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, ez a rendezvény a témája tekintetében az egyik legjobb helyen valósul meg, ugyanis városunk számos példát tud szolgáltatni a konferencia tematikájában szereplő előadásokhoz. A városvezető elmondta, a pápai bázisreptéren tizenkét nemzet katonái teljesítenek szolgálatot, akik idetelepült családjukkal együtt közel ezer fővel emelik meg a lakosságszámot, egyúttal növelik a kulturális sokszínűséget. Emellett köztudott tény, hogy a város lakosságának 7-8 százaléka a cigány kisebbséghez tartozik. Unger Tamás hangsúlyozta, Pápa így nagyon sokféle kutatási lehetőséggel tud szolgálni, mindehhez pedig a város felajánlja a közreműködését, segítségét.
Az alpolgármester ismertette a város azon törekvéseit is, amelyek a pápai hátrányos helyzetűek felzárkóztatására irányulnak az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás területén. – Úgy gondolom, az oktatásnak lehet a legnagyobb szerepe abban, hogy a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása megvalósuljon – fogalmazott Unger Tamás.

A megnyitó után plenáris előadások következtek. Délután már szekcióülések zajlottak közel száz előadóval, amelynek során a résztvevők a kulturális és társadalmi diszkrimináció enyhítését célzó pedagógia esélyekről, lehetőségekről, módszerekről szóló tudományos előadásokon vehettek részt.

Képek:

A szervezők tájékoztatása szerint az I. Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia célja az volt, hogy feltárja, elemezze az oktatáspolitikai fejlesztések, valamint az interdiszciplináris pedagógiai paradigmák lehetőségeit és új feladatait a globalizált világ társadalmaiban zajló kedvezőtlen folyamatok megértésére, kezelésére. A diskurzus középpontjában az oktatási rendszer társadalmi mobilitásban játszott szerepének újraértelmezése, valamint a lehetséges új elméleti és gyakorlati pedagógiák fejlesztés elméleti alapjainak körvonalazása állt.


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!