Országos nyelvi verseny az Arany János Tehetséggondozó Programban tanulóknak


2013-03-22 17:24:00  | cikk: mo  | 


Országos nyelvi verseny az Arany János Tehetséggondozó Programban tanulóknak főképe
Az ország számos pontjáról érkezett 48 diák és kísérőtanáraik töltenek el két napot Pápán egy országos megmérettetés keretében. Az Arany János Tehetséggondozó Programban (AJTP) tanuló diákok számára évente megrendezik az országos angol és német nyelvi versenyt, amelynek két napon át minden évben a pápai Türr István Gimnázium ad otthont. A megmérettetés egyben jó hangulatú találkozó is, hiszen évente egy alkalommal a nyelvtanárok összejönnek, eszmét cserélnek jó gyakorlatokról és átadják tapasztalataikat egymásnak. De ugyanígy jó alkalom a diákok számára is arra, hogy találkozzanak AJTP-s társaikkal és beszélgessenek, esetleg barátságok szövődjenek. Csortos Melinda érdeklődésünkre elmondta, a verseny amellett, hogy kiváló tudásfelmérő és megmérettetés az idegen nyelvek tanulása terén, összehozza, összekovácsolja mind a gyerekeket, mind a pedagógusokat. A Pápán eltöltött két nap már csak azért is hat nagy közösségformáló erővel, mivel a program nemcsak a versenyzésről szól. A szervező pedagógusok változatos időtöltéssel készültek vendégeik számára. A megmérettetés ideje alatt a kísérőtanárok megtekintették a város két nevezetességét a bencés templomot és a Nagytemplomot, de ugyanilyen kikapcsolódási lehetőség a Türr-gimnázium ezekben a percekben is zajló kulturális bemutatóján való részvétel.

A rangos, országos verseny két nyelvből, angolból és németből zajlik két napon át. Ma délután a megmérettetés írásbeli fordulóját kellett teljesíteni a diákoknak, az első 15 tanuló pedig továbbjut a szóbeli fordulóra, amelyet holnap tartanak az intézményben. Az idegennyelvi munkaközösség vezetője elmondta, az írásbeli a középfokú nyelvvizsgákhoz hasonlóan épül fel. A feladatlap első részében olvasás utáni szövegértési gyakorlatot kell teljesíteni, a második feladat egy nyelvtani teszt, a harmadik pedig lexikai feladat. Csortos Melinda tájékoztatott arról is, a legjobb 15 versenyző a szóbeli fordulóra előzetesen meghatározott, 10 témából készül fel, a döntő kötetlen beszélgetés formájában zajlik. Az idegennyelvi munkaközösség vezetője hangsúlyozta, a verseny nehézségi szintje megfelel a középfokú nyelvvizsgák elvárásainak, a megmérettetésen való jó szerepléshez szükség van kreativitásra is.

A versenyen 48 diák vett részt. Az országban 23 oktatási intézményben zajlik AJTP oktatás, közülük 16 intézmény képviselteti magát legjobb diákjaival az ország számos pontjáról. A Türr-gimnáziumból négy tanuló indult a versenyen. A diákok az értékelést követően még ma este megtudják, bejutottak-e a holnapi szóbeli fordulóba. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!