A Nemzetek hete folytatódik a Fáy oviban


2013-03-22 12:56:00  | cikk: mo  | 


A Nemzetek hete folytatódik a Fáy oviban főképe
A Nemzetek hete-programsorozat keretében mozgalmas napokat élnek a Bodza csoport csemetéi a Fáy Lakótelepi Óvodában. Az interkulturális csoport ma zárta a magyar hetet az intézményben, a kicsik Bakó Ildikó népi iparművész közreműködésével ismerhették meg a tojásfestés fortélyait és a díszítőmotívumok sokszínűségét. Bakó Ildikó a legegyszerűbb motívumokat mutatta meg a gyerekeknek, a szemest, a rozmaringosat vagy éppen a tulipánosat. A rövid bemutatót követően a kicsik maguk is kipróbálhatták a tojásfestés mesterségét, saját kezűleg készítették el hímes tojásukat a közelgő ünnep alkalmából.
A magyar hét már a múlt héten elkezdődött.

Több program is várta mind a magyar, mind a külföldi gyerekeket. Nagy sikert aratott körükben a Pápai Huszáregyesület egyik hagyományőrzőjének bemutatója, aki megismertette az ovisokkal a huszáregyenruha részeit, a kardforgatás mikéntjét és ízelítőt adott a huszárvirtusból. A bemutatót a Bartók Béla Zeneiskola két tanárának dobos és trombitás produkciója tette még hitelesebbé. A március 15-i nemzeti ünnep kapcsán kézműves játszóház is várta a gyerekeket. Készültek a nemzetiszín lobogók, csákók, párták és kokárdák.

A jövő héten induló lengyel hét szorosan kapcsolódik a magyar húsvéti szokásokhoz, hiszen Lengyelországban is hagyomány a tojásfestés – tudtuk meg Csóka Anikótól, a Bodza csoport óvodapedagógusától. Az interkulturális csoport nevelője elmondta, éppen ezért a húsvéti néphagyományokhoz kötődő programok a jövő héten is folytatódnak, emellett lesz kiállítás a lengyel nevezetességek és jellegzetes tárgyak bemutatásával, a gyerekek tanulnak dalokat, verseket, lengyel táncokat, majd szerdán egy közös lengyel-magyar „húsvétolással” zárul a programsorozat, amelyen mindkét nemzet tradicionális étkeit is megkóstolhatják a résztvevők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!