Jazzmuzsika a filharmónia előadásán


2013-03-21 22:37:21  | cikk: HuHa  | 


Jazzmuzsika a filharmónia előadásán főképe
A jazz világába kaphattak betekintést a Filharmóniai Ifjúsági Koncertsorozat harmadik előadásán a pápai iskolások. Az Improvizációtól a kompozícióig című hangversenyen Binder Károly zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakának vezetője, Borbély Mihály szaxofon- és klarinétművész, a tanszak docense és két növendék, Fónai Tibor és Benkó Ákos ismertette meg e népszerű zenei műfajjal a diákokat. A jazzmuzsika korunk népzenéje, mely az elmúlt száz évben hihetetlen népszerűségre tett szert szerte a világon, hiszen fantasztikus, energiákkal teli, ritmuscentrikus műfaj, ami nagyon sok kreativitásra ad lehetőséget – mondta el az előadás előtt Binder Károly. Meglátása szerint a szimfonikus zenekarok, kortárs zeneszerzők is azért nyúlnak a jazzhez, mert ez az a műfaj, ami tovább tudja vinni az állóvízben megrekedő kortárs zenét.
A koncerten a jazztörténet kiemelkedő ágaiból csendült fel egy-egy darab, visszanyúlva az afroamerikai népzenéhez, majd Binder Károly és Borbély Mihály kompozícióit hallhatta a közönség. A ritmusos, tapsra késztető dallamok között a műfaj jellemzőit és a jazz muzsika történetét ismerhették meg a diákok és persze a legjellemzőbb jazz hangszereket is bemutatták a zenészek, így a jazzdobot, a bőgőt és a zongorát valamint az ehhez csatlakozó fúvós hangszereket: a klarinétot, a különböző szaxofonokat és a tárogatót.
A tanszékvezető a filharmónia hangversenybérletről úgy fogalmazott, kitüntetés számukra, hogy részt vehetnek a sorozatban, és e feladat felidézi fiatalkorukat, amikor ifjú zenészként járták az országot és küldetésszerűen népszerűsítették ezt a muzsikát.
-Most, idősebb korunkban ugyanezt csináljuk, de jóval nagyobb a tábora azoknak, akik ismerik és szeretik ezt a műfajt és jóval több gyermeknek játszunk, a fiatal közönség pedig jóval nyitottabb erre a zenére. Én úgy látom, ez igazi élmény mindenkinek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!