Változások az NB I-ben?


2010-01-15 11:20:27  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Változások az NB I-ben? főképe

Budapesten találkoztak az NB I-es klubok tulajdonosai, akik a következő élvonalbeli bajnokság lebonyolítási rendszeréről szerettek volna döntést hozni. Határozat egyelőre nincs, de a lehetséges lebonyolítási formákat már közzétették.

A klubvezetők három változatot találtak kivitelezhetőnek.

 

 

 

  1. Az első verzió szerint minden marad a régiben: tizenhat csapat, harminc forduló, a Ligakupa megmarad. A mostani rendszert csak az színesíti, hogy pontegyenlőség esetén a több győzelem dönt, a bajnokság végén pedig abban az esetben, ha például az elsőnek és a másodiknak (vagy a 3. és 4., illetve a 14. és 15. helyen végzőknek) ugyanannyi a pontja, akkor két mérkőzésen döntik el a helyezések sorsát.
  2. A második elképzelés értelmében szinte argentin mintára alakítanák át a rendszert. Ez a formula azt jelentené, hogy tizennyolc gárda összesen harmincnégy fordulóban mérhetné meg magát. Ősszel és tavasszal is nulláról indulnának a csapatok. A két félszezon győztese a tavasz végén nagydöntőben csapna össze, amelynek a nyertese lenne a bajnok és indulna a BL-ben, a vesztes pedig az Európa-ligában. A két félidény másodikja is megmérkőzne, s a párharc győztese szintén az Európa Liga mezőnyéhez csatlakozna. Az ősz és a tavasz egy-egy utolsó helyezettje pedig az NB II két csoportjának győzteseivel találkozna, és a két páros meccs nyertese maradna az NB I-ben, vagyis elképzelhető, hogy nem lenne feljutó és kieső. Ezzel az átszervezéssel nem nőne jelentősen a meccsek száma, éppen emiatt felvetődött, hogy a létszámot tizennyolcra bővítik.
  3. A legbonyolultabb a harmadik verzió. A tizenhat NB I-es együttes feszített ütemben, nagyjából március közepére lejátszaná a harminc fordulót. Ezt követően három részre osztanák a mezőnyt. Az első hat helyezett küzdene a bajnoki címért. A második hatos ugye elvileg tét nélkül futballozhatna, hiszen sem dobogós, sem kieső nem lehet egyik csapat sem. Éppen ezért a második csoport győztese, vagyis az összetettben hetedik helyezett indulna az Európa-ligában. A 13–16. helyezett alakulatokhoz csatlakozna az NB II két csoportjának első helyezettje, és ez a hat gárda vetélkedne a bentmaradásért. A helyzetet bonyolítja, hogy ehhez az NB II-es bajnokságnak is véget kellene érnie március közepére, és kérdés, hogy utána mihez kezdenének a meccsek nélkül maradó csapatok és játékosok...


Január 25-én újra összeülnek a tulajdonosok és a három lehetséges verzió közül kiválasztják a remélhetőleg legmegfelelőbbet. Ön melyik verzió mellett tenné le voksát?

(Forrás: mlsz.hu)


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!