Olasz katonákról a Honismereti Körben


2013-03-20 23:15:49  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Olasz katonákról a Honismereti Körben főképe
Megtartotta márciusi összejövetelét a Várostörténeti Honismereti Kör, melyen Nagyváradi József előadását hallhatták az érdeklődők Olasz katonák Dákán 1944-ben címmel. Az előadót - saját bevallása szerint - mindig is nagyon foglalkoztatta a történelem, főleg a világháborúk, nagyon sokat olvasott ezekről az időkről. - 1943 szeptemberében kezdték felépíteni a dákai tábort, amit 1944-ben felszámoltak. Batthyány grófnő, miután családja felbomlott, nem tartott tovább igényt a Battyhány-kastélyra, így a Magyar Államnak adta, ők pedig a Megyei Hivatalnak. A táborban körülbelül 350 fogoly volt. Amikor a németek bevonultak Magyarországra, ezeket a táborokat felszámolták, de hogy mi lett az olaszokkal, nem tudni pontosan, és arra sincs pontos számadat, hogy mennyien élték túl ezt az évet - foglalta össze Nagyváradi József. Az előadás során kiderült az is, hogy az ismerkedni vágyó, éhes katonák kijártak a családokhoz munkát vállalni, s vasárnapokként be-be tértek a kocsmába egy-egy italra, beszélgetésre. Sokan a kocsmában hallgatták az olasz rádió adásait, de gyakran jártak szentmisékre is. A Honismereti Kör soron következő összejövetelét április 17-én tartja majd, amikor a Csót környéki fogolytáborokról esik szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!