Húsvéti projekthét a Munkácsyban


2013-03-20 16:01:14  | cikk: mo  | 


Húsvéti projekthét a Munkácsyban főképe
A Munkácsy Mihály Általános Iskola az ünnepekhez kapcsolódóan évek óta rendszeresen szervez projektheteket. A húsvéti projekthét ebben az évben a második osztályosoknak szólt, a közös foglalkozásokon három osztály, több mint 70 diákja ismerkedhet meg az ünnepkör hagyományaival, keresztény hátterével, a népszokásokkal és a jelképekkel. Szabó Imréné elmondta, a projekthét már reggel, a testnevelés órán elkezdődött, hiszen Oroszvári Péter vezetésével a gyerekek a húsvéthoz, a nyuszihoz kötődő mozgásformákat sajátítottak el. Ehhez hasonlóan kapcsolják be a témahetet minden tanórába, ez azt jelenti, hogy minden nap szóba kerül a húsvét a következő egy hétben, legyen az magyar, ének, rajz vagy informatika óra. A projekthét felelő se hozzátette, természetesen nemcsak tanórai keretek között ismerkednek a diákok az ünneppel. Délutánonként kézműves foglalkozásokon készülnek majd a tojástartók, asztali- és ajtódíszek, festenek tojást és még az ilyenkor szokásos tradicionális ételekkel is megismerkednek a gyerekek.

A mai délutánon is közös foglalkozáson vettek részt a tanulók. A gyerekekhez Répásné Ihász Mariann, a Szent Benedek Plébánia hitoktatója érkezett délután, aki a húsvét keresztény oldalát világította meg a diákok előtt, természetesen játékos formában. A Munkácsy-iskola hitoktatója elmondta, itt nem az volt a lényeg, hogy a gyerekek hitre térjenek, hanem hogy ismereteket szerezzenek az ünnepkör vallási hátteréről. Az előadó beszélt Jézus személyéről, életéről, részletezte halálát és feltámadását. A program végén a gyerekek játékos feladatokon keresztül bizonyíthatták megszerzett tudásukat, amely módszer kiválóan elmélyítette az elhangzottakat. Az alkalmon a tanulók hallhattak a húsvéti jelképekről: a tojásból kikelő kiscsibéről, amely Jézus feltámadását szimbolizálja, és az áldozati bárányról, amely nem jelképez mást, mint hogy Jézus is feláldozta magát értünk – fogalmazott Répásné Ihász Mariann.

Szabó Imréné megjegyezte, a projekt megvalósításán több kollégája is dolgozott. A témahét összeállításáért Ferenczi Györgydeák Anna, Tóthné Tibold Nóra, Kiss Józsefné, Ikerné Gyenese Beáta, Oroszvári Péter és dr. Törekiné Pápai Erzsébet felelt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!