Komédia a sötétben – Második színdarabját mutatja be vasárnap az S.K. Társulat


2013-03-20 11:16:23  | cikk: pt  | fotó: S.K. Társulat  | 


Komédia a sötétben – Második színdarabját mutatja be vasárnap az S.K. Társulat főképe
Két évvel ezelőtt néhány tapasztalt, a városban jól ismert egykori amatőr színjátszó gondolt egy nagyot, és életre hívta az S.K. Társulatot. A kezdeményezés eredményeképpen a társaság tavaly tavasszal bemutatta első színdarabját, a rögtön elsöprő sikert aratott Pletyka című komédiát. De vajon folytatódik-e a sikersztori? A kérdésre választ kaphatunk március 24-én, vasárnap – ekkor debütál ugyanis a nagyérdemű előtt az áramszünet okozta bonyodalmak sűrűjében játszódó Black Comedy, az S.K. Társulat új produkciója.
A rutinos hobbi-színjátszókat (László Katalin, M. Varga Veronika, Szabó Erika, Sz. Csepregi Ilona, Sz. Juhász Klára, Gosztola István, Nagy Imre, Pozsgai Balázs, Szabó Szilárd és Tegyi Tibor) tömörítő csapat nem üldögélt sokat a babérjain: a Pletyka bemutatása után nem sokkal már a következő színdarab megtalálása járt a fejekben.
– A második darabunk kiválasztásánál leginkább az vezérelt bennünket, hogy továbbvigyük azt a komédiavonalat, ami a Pletykával eléggé jól sikerült, és szerencsére a közönség tetszését is nagyon elnyerte – tudtuk meg Nagy Imrétől, az S.K. Társulat vezetőjétől. – Többen többfelé is körbenéztünk, összeszedtük az ötleteket, és aztán a létszám, a színpadigény, a rendelkezésre álló technikai háttér, illetve egyéb szempontok alapján hoztuk meg kizárásos alapon a végső döntést. Peter Schaffer, a jelenleg 86 esztendős angol író 1965-ben papírra vetett komédiája, a Black Comedy mellett tettük le a voksunkat. Bemutatásakor ez a színdarab a maga műfajában mind témáját, mind technikáját illetően egyedülálló volt. Egy rövidzárlat alkalmával azt kell eljátszania a csapatnak, hogy teljes sötétség uralkodik a színpadon, miközben – hogy a néző mindent lásson – persze világos van.
A szerepcserékkel és helyzetkomikummal alaposan átszőtt sztoriról egyébként nem érdemes többet elárulni, viszont az nem titok, hogy a Pletykához hasonlón a Black Comedy is magán viseli a társulat rengeteg közös ötletelésének a nyomait.
– Ahogy a szövegpróbákon túljutottunk, majd elkezdtük a mozgásos próbákat, sorra álltunk elő az újabb és újabb ötletekkel. Ezeket az elképzeléseket mind kipróbáltuk, és ha valamelyik beleillett a nagy egészbe, akkor megtartottuk. Visszagondolva elmondhatom, sok ötletet elvetettünk, de ugyanakkor számosat be tudtunk építeni a Black Comedybe. Egy kicsit átalakítottuk az alapanyagot, amelynek inkább a komédia részét domborítottuk ki. Nagyobb hangsúlyt fektettünk az élvezetekre, így rengeteg poént sikerült elhelyezni a színdarabban. Mozgásban és szövegben is próbáltuk a humor felé elvinni a történetet. A szövegből szinte alig húztunk ki, viszont beleírtunk például egy teljesen új szerepet, illetve kettős szereposztást is alkalmazunk. Minderre azért volt szükség, mivel a színdarab eredetileg kevesebb szerepet tartalmaz, mint ahányan a társulatban vagyunk – árulta el Nagy Imre, aki hangsúlyozta, a Black Comedynek sincs klasszikus, egyszemélyes rendezője, hiszen az S.K. Társulat ezen a téren is csapatban dolgozik.
A Pletyka után senki sem szállt ki a csapatból, csupán Tegyi Tibor kénytelen egyéb elfoglaltságai miatt egy évig szüneteltetni a színjátszó tevékenységet. – A társulatunk hagyományaihoz megfelelően nem ment éppen zökkenőmentesen a próba folyamata. Úgy elszaladt velünk az idő, hogy a vasárnapi mellett csütörtöki próbákat is be kellett iktatnunk. A premier előtti hetekben még újabb ötletek bukkantak fel a színdarabbal kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a bemutató utáni további előadások alkalmával még változni fog itt-ott a Black Comedy – fűzte hozzá egy mosoly kíséretében az S.K. Társulat vezetője.

A Black Comedy premierje március 24-én, vasárnap 18 órakor lesz a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében.

Képek:

Nagy Imre elmondása szerint a társulat végső körben két színdarab közül választotta ki a Black Comedyt, amelynek ellenlábasa a Miniszter félrelép volt.
– A társaság nem volt egységes a választásnál. Néhányan úgy gondoltuk, hogy a következő színdarabunk legyen nagyobb kihívás a Pletykánál, míg mások úgy vélekedtek, felesleges magasabbra tenni a lécet. Végül az előbbi verzió lett a befutó. Az már a próbák alatt is bebizonyosodott, hogy a Black Comedy rendkívül nehéz színdarab, rettentően pontos játékot és precíz színpadi elrendezést igényel – fogalmazott a csapat vezetője.
Elárulta azt is, többek között a Miniszter félrelép ellen szólt, hogy nem szerették volna, ha az ebből készült magyar film befolyásolja a nézőket az előadás alatt.


Címkék: S.K. Társulat | premier
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!