Szent Patrikot ünnepelték a tarczysok


2013-03-19 20:26:50  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Szent Patrikot ünnepelték a tarczysok főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola immáron negyedik éve szervezi meg az írek védőszentjének ünnepét, a Szent Patrik-napot.
Szent Patrik napja, Írország egyik védőszentje tiszteletére az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.
A tarczys napközis diákok délután kézműves foglalkozás keretein belül készítettek lóherét, szemüveget és zászlót, vagyis a Szent Patrik-napot szimbolizáló tárgyakat. Néhány diák zöld lóherét festett arcára, illetve zöld ruhadarabot viselt a mai napon. A hagyományokhoz hűen idén is Pápa Város Fúvószenekara játszott indulókat, melyre a lelkes tanulók táncoltak, integettek. A programot a bizonytalan időjárás miatt az aulában tartották.
- Nemzeti ünnepeinken kívül fontosnak tartjuk, hogy más népek, nemzetek jeles napjaival is megismerkedjünk, erre jó alkalom a Szent Patrik-nap. Az ír zászló egyik színe a zöld. Írországot „Smaragdszigetnek” is hívják a táj miatt, illetve a tavasz és a lóhere színe is a zöld. Általános felfogás, hogy ha zöldben vagy, az szerencsét hoz. Az írek szerint a zöld szín láthatatlanná teszi az embert a tündérek és egyéb lények számára. Ha nem vagy zöldben, megcsípnek. Amerikában az ír bevándorlók az 1700-as években kezdtek felvonulásokat tartani ezen a napon. A szimbólumok a lóhere, a kígyó, a hárfa, kelta kereszt, a szivárvány és a patkó - mondta Nagy Gabriella, szervező.
A jó hangulatú rendezvény közös felvonulással zárult az aulában, melyen a fúvósok közismert, vidám indulókat fújtak.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!