Mindenki megkapta a magáét – Stand-up comedy Hadházi László vezetésével


2013-03-19 18:02:20  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Mindenki megkapta a magáét – Stand-up comedy Hadházi László vezetésével főképe
A stand-up comedy az ezredfordulót követően elsöprő népszerűséget vívott ki magának hazánkban, amit a teltházas előadások, vagy éppen a különböző termékeket, szolgáltatásokat humoristákkal népszerűsítő reklámok is alátámasztanak.
Az Amerikai Egyesült Államokból származó stand-up comedy alapjait hazánkban a legendás nevettető, Hofi Géza rakta le a ’70-es, ’80-as években, míg a műfaj jelenlegi közkedveltségének kialakulásában többek között Hadházi László is úttörő szerepet játszott. A Karinthy-gyűrűs humorista, író, rádiós műsorvezető két kollégájával, Aradi Tiborral, valamint Brutival a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban nevettetett hétfőn este.
Hadházi László műsora egészen aktuális témák – mint a márciusi ítéletidő – kifigurázást is tartalmazta, emellett természetesen kapott a politika jobbról és balról is, de szóba kerültek például a mindig hálás alapanyagnak számító hollywoodi filmek, továbbá a világvége és az ősemberek. A debreceni születésű humorista a hazánkban zajló mindennapok, társadalmi viszonyok, jellegzetességek parodizálását űzi a legtalálóbban és ezáltal a legszórakoztatóbban. A „nagy magyar valóság” elé tartott görbe tükrei élményszámba mennek – pápai műsorából is valószínűleg ezek maradnak igazán emlékezetesek.
Hadházi a hétfő esti fellépését követően, az öltözőből való távozása közben szakított időt arra, hogy válaszoljon hírportálunk néhány kérdésére. A szórakoztatás mestere láthatóan a háta közepére sem kívánta a minden bizonnyal több századik interjút, ráadásul az egyre szaporodó humoristajelöltekre, a stand-up comdey hígulására irányuló felvetésem sem nyerte el a tetszését.
– Nem én istápolom a többi szakmabelit. Én a saját magam útján megyek. Ha valami divatos lesz, akkor ahhoz nyilván sokan kedvet kapnak. Ennek a műfajnak az az egyik eszköze, hogy lazán és könnyedén kell előadni. A könnyed előadásmódunkat látva sokan azt gondolhatják, hogy könnyű megvalósítani a jó stand-up comedyt. Pedig nem. Bárki kipróbálhatja – fogalmazott Hadházi. Hozzáfűzte, ahhoz képest, hogy például hány táncdalénekes van Magyarországon, a stand-up comedysek száma egyáltalán nem számít soknak.
Mint mondta, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy fellépésén sikerül megnevettetnie egy beszólásnak, ami a közönség soraiból érkezik, Pápán pedig elérte ezt a bravúrt egy jól irányzott nézőtéri poén.
A tapasztalt humorista kifejtette, véleménye szerint a stand-up comedynek még jó néhány éve van a csúcson. – Ezen valójában nem szoktam agyalni, csak csinálom a dolgomat. Ha valami jól működik, azon nem kell változtatni. Ugyanakkor rendszerint próbálunk kicsit másmilyenek is lenni, mindig vannak kisebb újítási kísérleteink – tudtuk meg Hadházitól, aki saját elmondása szerint a kreatív művész címkével látná el magát, ugyanis mindig a saját szövegével, saját műsorával lép a közönség elé. Ha rajta múlik, még 80 évesen is osztja majd az igét a színpadról.
Kíváncsiak voltunk rá, előfordult-e olyan, hogy valakinek nagyon nem tetszettek az egyik műsorában hallottak. Interjúalanyom bevallotta, mindig van valaki, aki megsértődik valamelyik mondatán. És vajon miképpen reagál erre a szókimondó humorista? A kérdésre Hadházi a szinte a védjegyének számító széles vigyor kísértében így felelt: „Leszarom!”

Képek:


Címkék: stand-up comedy | JMSZK
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!