A DK és a Szolidaritás főhajtása az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt


2013-03-14 08:03:35  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A DK és a Szolidaritás főhajtása az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt főképe
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ellenzéki főhajtást a Demokratikus Koalíció pápai szervezete szerdán kora este a Kossuth utca középső szakaszán.
A Kossuth-szobor előtt zajló ünnepségen Mészáros Mary, a Magyar Szolidaritás Mozgalom nyugat-magyarországi koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Himnusz dallamai után megnyitotta a beszédek sorát.
Kormánykritikán alapuló felszólalásában Mészáros Mary párhuzamot vont a ’48-as forradalom és a jelenlegi ellenzék követelései között. – Mi a legfontosabb tanulsága az 1848/49-es eseményeknek számunkra? Az, hogy a mostani érték- és utat vesztett, morális és gazdasági válságban lévő Magyarország előtt egyetlen járható út áll: az összefogás – jelentette ki a Szolidaritás koordinátora.
Ezt követően Szűcs Erika, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a második Gyurcsány-kormány szociális és munkaügyi minisztere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.
– 1848. március 15. betetőzése volt sorsfordító éveknek, évtizedeknek. Azoknak a reformkor néven elhíresült évtizedeknek, amikor Magyarország igazán elkezdte önálló nemzetté válását. A reformkor nemzedéke nemzeti érzelmekkel telve, de racionálisan akarta az országot átalakítani az európai színvonalnak megfelelően – fogalmazott Szűcs Erika. Mint mondta, a ’48-as Pápa tökéletesen értette és érzete, hogy miről is szólnak az akkori események. – Gyorsan fejlődő, élénk gazdaságú, iskolákban gazdag kisvárosként a saját jövőjét látta bele a történtekbe – fűzte hozzá a politikus.
Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció Veszprém megye 4. számú választókerületi szervezetének elnöke beszédében kiemelte, az 1848/49-es eseményeknek üzenetük van a jelenlegi kor számára. – 2013. március idusára azt üzenik, hogy hazafias kötelezettség az ellenzéki erők összefogása, amely nélkül nincs esély a hatalom leváltására – hangsúlyozta a DK pápai vezetője. – Meg kell tudni mutatnia a jelenlegi magyar ellenzéki oldalnak, hogy ki mer állni, hitet tud tenni az együttműködésre. Ma, a ’48-as bécsi forradalom kitörésének emléknapján, a ’48-as magyar forradalom kitörésének emléknapja előtt két nappal Pápán is hitet teszünk Kossuth apánk és halhatatlan szellemű poétánk emlékhelyeinél. Üzenjük a hatalomnak: Nem engedünk a ’48-ból! Magyarországért, a köztársaságért, mindnyájunkért, közös jövőnkért! – fogalmazott Kerecsényi Zoltán.
A Szózat elhangzása után az emlékező közösség koszorút és mécseseket helyezett el a Kossuth-szobornál, illetve Petőfi Sándor hajdani lakhelyénél.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!