Huszárélet és népzene - a Szivárvány oviban jártak a huszárok (fotókkal frissítve!)


2013-03-12 15:20:53  | cikk: mo  | fotó: Babos Petra, mo  | 


Huszárélet és népzene - a Szivárvány oviban jártak a huszárok (fotókkal frissítve!) főképe
Tágra nyílt szemmel csodálták a bevonuló huszárokat a gyerekek a Szivárvány Óvodában ma délelőtt. Közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából ugyanis sok vendége volt ma az intézménynek, hiszen itt voltak a Pápai Huszáregyesület tagjai és a Sindő népzenei együttes is. Pusztainé Becskereki Virág óvónő és egyben a hagyományőrző egyesület tagja is. Azt hangsúlyozta, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a nemzeti ünnepre hangolják a gyerekeket, megismertessék velük a huszárhagyományokat és a történelem egy szeletét, mindezt természetesen az ő nyelvükön, játékos formában. Az ünnepre hangolódás már a hét elején elkezdődött, hiszen az ovisok kézműves foglalkozások keretében huszárcsákót, kardot, pártát és kokárdát készítettek, így megfelelően ünnepi hangulatban fogadhatták a mai napra érkező huszárokat.

Herédi János, a Pápai Huszáregyesület titkára érdeklődésünkre elmondta, szervezetük fontos célként tűzte ki a felnövekvő generációk nevelését, hogy a fiatalok széles köre ismerje meg a huszárság hagyományait, múltját és a történelmi tényeket. Ezért jöttek el – immár második alkalommal – a Szivárvány Óvodába, hogy a legkisebbek is találkozhassanak a huszárokkal, ismerjék meg a pápai 7. Honvéd Huszárezred egyenruháját, felszerelését, fegyvereit és a huszárélet hétköznapjait. A játékos foglalkozást a Sindő népzenei együttes és Kincses László szavalata tette még hitelesebbé.

A gyerekek rendkívül élvezték a történelmi bemutatót. Kézbe foghatták a kardot, a puskát, a zászlót, felpróbálhatták a huszárcsákót, a program végén pedig táncházban ismerkedhettek a korabeli tánclépésekkel. A foglalkozás utáni élménybeszámolókból kiderült, a különleges ismeretátadási módszer nyomán az ovisok sok mindent megjegeztek a magyar hagyományokkal, múltunkkal és nemzeti jelképeinkkel kapcsolatban.

A Pápai Huszáregyesület tagjai holnap a Vajda Lakótelepi Óvodába látogatnak, ahol szintén hasonló módon hangolják ünnepre a kicsiket a március 15-i megemlékezés alkalmából.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!