Miénk a Ház! - Fókuszban az önkéntesség


2013-03-11 23:38:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Miénk a Ház! - Fókuszban az önkéntesség főképe
A Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0098 azonosítószámú "Önkéntes-Pont-Most!" című projekt keretében "Miénk a ház! Fókuszban az önkéntesség" címmel szakmai napot szervezett ma délután, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ adott otthont. Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából végezhet, egyéni motivációja alapján. Sajátos értékeket hordoz magában, amely megkülönbözteti a fizetett munkától. Önmagában jó és értékes, egy mód, mellyel képessé tehetjük a társadalom tagjait, hogy aktív szerepet vállaljanak. Az önkéntesség az egyik eszköze az esélyegyenlőség fejlesztésének, hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez, segíti a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatérését, de nem helyettesíti a fizetett munkaerőt.
A szakmai délután során interaktív foglalkozásokat szerveztek, ahol tolókocsis akadályverseny, kézműves foglalkozás, braille-írás és hangszersimogatás várt az érdeklődőkre a Barátság Klubért Alapítvány, Pápa Város Fúvószenekara, a Látássérültek Klubja és a Fogyatékosok Otthona Dáka valamint a BAB Egyesület munkatársainak közreműködésével.
Dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai mentor köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a Miénk a ház című program régi múltra tekint vissza, hiszen már évek óta megrendezik.
A rendezvényen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki saját önkéntességi tevékenységéről beszélt. Mint mondta, ő a Zsinagógában volt önkéntes tárlatvezető, amikor az Elfeledett szomszédaink című kiállítást lehetett megtekinteni. A polgármester egy pénteki napon a tárlatvezetőt helyettesítette. Végül hozzátette, reméli, nagyon sokan választanak majd valamilyenféle önkéntes tevékenységet, elsősorban sok fiatal, s ezáltal természetessé válik az önkéntesség mindnyájuknál.
Önkéntesség napjainkban címmel F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott előadást.
- Magyarországon nagyon sokan és szívesen bekapcsolódnak önkéntes tevékenységbe. A felnőtt lakosság 40 százaléka tevékenykedik valamilyen formában önkéntesként. Sajnos Nyugat-Európához képest kevésbé rendszeresen kapcsolódtak az emberek szervezetekhez. A magyarok legtöbbje informális keretek között önkénteskedik, vagyis lakóhelyi- és iskolai közösséghez kapcsolódóan. Egyre nagyobb a civil szervezetek támogatottsága, ezt az emberek többsége pozitív lehetőségként tartja számon. Hazánkban inkább a nyugdíjas korosztály önkénteskedik szívesen, de sok fiatal is részt vesz az akciókon. Külföldi viszonyokhoz képest úgy gondolom, nem vagyunk lemaradva, mivel az emberekben a jó szándék, a tenni akarás megvan, ezért az infrastruktúrát és a fogadó kapacitást tovább kell erősíteni. Az országban körülbelül száz helyi önkéntes centrumot alakítunk ki, amelyek majd helyi szinten erősítik az önkéntességet - mondta F. Tóth András.
A programon a városunkban szolgáló Nehéz Légiszállító Ezred két dolgozója is beszámolt önkéntes tevékenységéről. Jhames Illanez százados még csak pár hónapja van Pápán April Jaehn főtörzsőrmesterrel együtt. Mindketten nagyon jól érzik itt magukat.
April elmondta, édesanyja mellrákban szenvedett, amiből kigyógyult. A fiatal hölgy azóta szívügyeként kezeli a mellrákos nők támogatását. A másik fontos terület számára az idősekkel való törődés.
Jhames Japánból érkezett, s már két hónapja él Pápán. A katona elsősorban kóbor állatokkal és az idősekkel kapcsolatosan szeretne önkéntes munkát vállalni.
Végül Veszpréminé Turtsányi Valéria projektmenedzser bemutatta az Önkéntes-Pont-Most című projektet a megjelenteknek.
- A projekt kezdete 2012. december 1., a befejezés pedig 2013. november 30. Fő cél az önkéntesség helyi szintű népszerűsítése, az általános társadalmi megbecsültség emelése, a felnőtt lakosság önkéntességre való hajlandóságának növelése, az önkéntesség hasznosságának bemutatása, hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációjának előmozdítása. Részcélok közé sorolhatjuk az Önkéntes Pontok létrehozását, a szolgáltatási kapacitások fejlesztését, a szektorok közötti együttműködés generálását - mondta a projektmenedzser.
Végül beszélt az Önkéntes Iroda működéséről, a fejlesztési programokról és az önkéntességet népszerűsítő megjelenésekről, s a várható eredményekről is.
A rendezvényen kísérőprogramként kiállítás is nyílt az önkéntesfogadó szervezetek és a civil szervezetek anyagából.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!