A Pápa Városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat ülése


2009-08-19 13:46:32  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


A Pápa Városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat ülése főképe
Délelőtt 9 órakor kezdődött el a Pápa városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (PCKÖ) ülése. A testület határozatképes volt. Megjelentek Csányi Géza, Csányi Gyula, Kozák János képviselők, hiányzott az ülésről ifj. Kozák János elnökhelyettes. Az ülést Holdosiné Bánhegyi Ildikó, elnök vezette.

 Első napirendi pont a PVCKÖ 2009. első félévi gazdálkodásáról szóló beszámolója volt, a Cigány Önkormányzat bevételeinek, kiadásainak alakulása, melyet a testület tagjai írásban is megkaptak. A testület az 555 ezer forintos állami támogatás mellett 345 ezer forint feladat alapú támogatásban részesült. Ebből az összegből kellett gazdálkodniuk. Bevétel volt még egy 120 ezer forintos nyertes pályázat a Magyarországi Nemzeti Etnikai Kisebbségekért Közalapítványtól a máriagyűdi zarándoklat megtartásához, valamint 100 ezer forintot nyertek a balatonlellei táborra, ami utófinanszírozású támogatás. Kiadás volt az iroda fenntartása, működtetése. A képviselők tiszteletdíjban, egyéb bérjellegű juttatásban nem részesülnek. A képviselői munkákat teljesen önkéntesen és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végzik. Kiadás volt még a gyereknap, játszóház és a tábor költsége.

Második napirendi pontként a Balatonlellei Hagyományőrző Tábort értékelték. A pápaiak 20 fővel vettek részt Balatonlellén a gyermektáborban.  Támogatók voltak: az Országos Cigány Önkormányzat, melynek köszönhetően a szálláshely ingyenes volt, az étkezéshez a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzattól kaptak támogatást, illetve egy kis önrésszel ki kellett egészíteni a szállítást. Kiadás volt a gyermekek programjainak és az utazásnak a költségei. A tábor délelőttönkénti programjai népismereti beszélgetések voltak, hogy a gyerekek a múltjukat, a gyökereiket, a hagyományaikat megismerjék. Nagyon sok kézműves foglalkozást, ügyességi játékokat, sorjátékokat, vetélkedőket tartottak. Délutánonként nagyjából strandolással töltötték az időt, vacsora után a tánc, mozizás szerepelt a programok között. De volt még hagyományőrző este is, ahol Lakatos György a zenekarával egy flórklór műsort adott a gyerekeknek.

Vegyes ügyek  keretében beszéltek a holnapi állami ünnepen való részvételről és a vasárnapi csatkai programról. A Csatkáért Alapítvány kuratóriumának két tagjának megkeresésére, a csatkai cigány búcsú szervezésében való segítésként, a Pápa városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat a templom és környékének rendbetételét vállalta augusztus 23-án, vasárnap. Az Országos Cigány Önkormányzatnak is van ott egy kápolnája, ami nagyon sok pénzbe került az OCÖ-nak és az adományozóknak is, de a mai napig sem készült el. Javaslatot tett Kozák János arra, hogy a Kisebbségi Önkormányzat egy levélben keresse meg az OCÖ elnökét és szólítsa fel arra, hogy a kápolna támfalának befejezésére és rendben tartására fordítson elegendő figyelmet.

Magyarországi Cigányokért Közalapítvány pályázatot írt ki ösztöndíjakra. A pályázatok beadási határideje 2009. szeptember 30. Pályázhat minden olyan nappali tagozatos általános iskolai hetedik és nyolcadik osztályos tanuló, akinek a tanulmányi átlaga minimum 3,5. Középiskolai tanulóknál pedig 3 egész feletti tanulmányi átlag a pályázatban való részvétel feltétele. Adatlapért, illetve egyéb részletekről, feltételekről a www.macika.hu honlapon vagy pedig Pápa város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának irodájában lehet érdeklődni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!