Közlekedési verseny kisiskolásoknak


2013-03-07 21:18:02  | cikk: HuHa  | 


Közlekedési verseny kisiskolásoknak főképe
Első alkalommal szervezett országos közlekedésbiztonsági vetélkedőt az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság az általános iskolák negyedik osztályosainak. A verseny városi fordulóját a Pápai Rendőrkapitányság is megtartotta, a vetélkedőre az illetékességi terület valamennyi általános iskoláját meghívták. A Tarczy Lajos Általános Iskolában tartott ma délutáni megmérettetésen öt iskola négy-négy diákja vett részt és oldotta meg az elméleti és gyakorlati feladatokat.
-Ezekkel a versenyekkel az a cél, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék a közlekedés szabályait és ezáltal minél kevesebben legyenek baleset áldozatává vagy okozzanak balesetet. Ma már minden településen – a kis falukban is – olyan gépjárműforgalom van, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk azt, hogy kerékpárral hol közlekedhetnek, milyen táblák utasításainak kell eleget tenniük és egy útkereszteződésben kinek kell elsőbbséget adniuk – mondta el a verseny kapcsán Császárné Elek Veronika, a pápai kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. A biztonságos közlekedés szabályainak elsajátítását az iskola rendőre program keretében a diákoknak tartott tanórák, foglalkozások segítik, ezekkel az előadásokkal már valamennyi iskolában jártak a rendőrök az idei tanévben.
A mai versenyen előbb a KRESZ tesztet töltötték ki a diákok, a feladatok között közlekedési táblák felismeréséről, közlekedési szabályok ismeretéről és forgalmi helyzetek közlekedési rendjéről kellett számot adniuk. A 13+1 feladat elsősorban a kerékpáros közlekedés szabályairól szólt. Az elméleti megmérettetést a kerékpáros ügyességi forduló követte, melyhez az iskola sportpályáján alakították ki a közlekedési akadálypályát. Itt szlalom, nyolcas alakzatban haladás, egyenes vonalban kerékpározás és más ügyességi feladatok vártak a versenyzőkre. Jakab Laura, a nemesgörzsönyi Vargha Gyula Református Általános Iskola diákja a kerékpáros ügyességi versenyfeladatot tartotta nehezebbnek, mint mondta, számára a KRESZ teszt könnyebb volt.
-Közlekedési táblákat kellett felismernünk, tudni kellett, hogy egy kereszteződésben ki mehet először és azt is, hogy hány éves korig és milyen magasságig kell gyerekülésben szállítani a gyerekeket az autóban. Ez sem volt könnyű feladat, de minden kérdésre tudtam a választ – mesélte, hozzátéve - a pályán nagyon sokat kell kanyarodni, nagy egyensúlyérzék kell hozzá, ez nekem nehezebb.
Laura egyébként ifjú kora ellenére tudja, mivel az ő korosztályuk már egyedül is közlekedhet, fontos, hogy a gyalogos közlekedés szabályai mellett ismerjék a kerékpárosokra vonatkozó előírásokat is. A biztonságos közlekedés szabályait az iskolában az iskola rendőrének előadásaiból ismerte meg – tudtuk meg tőle.
A városi fordulót követően a legjobban szereplő fiú és leány a megyei fordulón folytatja a versenyt. A mai megmérettetésen résztvevők valamennyien kaptak ajándékot, az első három helyezettet pedig külön is jutalmazta a pápai kapitányság.
-Ennek a versenynek éppúgy, mint a felső tagozatosok és a középiskolások számára meghirdetett megmérettetésnek van megyei és országos fordulója. Vagyis a most legjobban szereplő diákok –egy fiú és egy lány – a megyei versenyen adhat majd számot tudásáról és ügyességéről – mondta el Császárné Elek Veronika alezredes. Az ott legsikeresebben szereplő diákok a Győrben megszervezendő országos fordulón folytatják a versengést.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!