Gőgös Zoltán: Hosszú távon nem megoldás a tőkeemelés


2013-03-07 18:29:46  | cikk: mo  | 


Gőgös Zoltán: Hosszú távon nem megoldás a tőkeemelés főképe
Kormányzati intézkedésre volna szükség a pápai húsgyár veszteségeinek csökkentése céljából – hangzott el az MSZP helyi szervezetének mai sajtótájékoztatóján. A Pápai Hús 1913 Kft. megmentésének kapcsán született döntés tekintetében Gőgös Zoltán elmondta, minden munkahelymegőrzéssel kapcsolatos intézkedést támogatni kell, azonban a tőkeemelés hosszú távon nem oldja meg a gyár problémáit.
- Az elmúlt két-három évben olyan plusz adóterheket kapott a cég, amit nagyon nehéz lesz kigazdálkodni. Ehhez a gazdasági környezet változása, a húsféléket is érintő fogyasztáscsökkenés is hozzájárul. Ha nem történik radikális élelmiszer-áfacsökkentés, amely elsősorban a tőkehúsokat érinti, akkor ez a gyár fél év múlva ugyanerre a sorsra jut, mint ahol most van. Ennek az az oka, hogy olyan szintre jutott a feketegazdaság az országban, hogy ilyen volumenű és teljesen legálisan működő cégek nem tudnak a piacon friss húst eladni. Ha ez így lesz, akkor kizárólag feldolgozott áruból likviditási oldalról nem tudja magát finanszírozni – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az MSZP radikális, az áfa 5 százalékra történő csökkentését javasolja a tőkehúsok, a zöldség, a gyümölcs, négy kenyérféle, egyes tejtermékek, a tojás és a Magyarországon fellelhető édesvízi halak tekintetében.
- Ez körülbelül 80 milliárdos egyszeri kiesést okozna a költségvetésnek, de meggyőződésem, hogy ennek a kétharmada visszajönne abból, hogy nem lehetne elcsalni az összes olyan adót, amit most a húsgyárnak is be kell fizetni. Tehát érdemi beavatkozás nélkül nem lehet megmenteni a gyárat. A céget további terhek érik a jövőben, például az útdíj vagy a tranzakciós adó – hangsúlyozta Gőgös Zoltán.

Grőber Attila a húsgyár kapcsán elmondta, példátlan összefogás mutatkozott a különböző pártok képviselői között. A szocialista önkormányzati képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik a hosszadalmas tárgyalásokban részt vettek.

Grőber Attila a város 2013. évi költségvetésével kapcsolatban adott hangot aggályainak. A politikus szerint a költségvetési rendelet centralizált elvet követ és leszűkíti az önkormányzatiság lehetőségeit, holott az önkormányzatoknak nagyobb mozgásteret kell adni – emelte ki az önkormányzati képviselő.
- Meg kell vizsgálni, hogy miként alakult a város bevételeinek és kiadásainak összege, aránya. A tavalyi költségvetés főösszege 11 milliárd forint volt. Az idei 6 milliárd forint. Ha ehhez hozzáadjuk a tavalyról áthúzódó fejlesztések összegét és azt a másfél milliárd forintot, amit a munkahelyek megőrzésére fordít az önkormányzat, akkor eléri a 9 milliárdot. De ez egyszeri, tehát ha a rendelet logikáját a következő években folytatjuk, akkor a főösszeg majdnem fele annak, ami tavaly volt. Persze vannak olyan feladatok, amelyeket nem nekünk kell ellátni. Meg kell nézni, hogy az állam által vállalt feladatok és az állami elvonások közötti összeg hogyan változik. Az én számításaim szerint körülbelül fél milliárd forint körüli összeggel több az elvonás, mint amit átvállal az állam. Ez a későbbiekben hiányozni fog. A könyvvizsgálói jelentés szerint pedig éppen ennek az arányváltozásnak a következtében a város fejlesztési lehetőségei szűkülnek – fejtette ki álláspontját Grőber Attila.

A szocialista képviselő szólt az adósságkonszolidációról is. Ennek kapcsán azt hangsúlyozta, korrekt és tisztességes lépés volt, hiszen az önkormányzati költségvetés összeomlását előzte meg vele a kormány. A helyzetet azonban a központi kormányzat elvonásai okozták – tette hozzá Grőber Attila.

Az önkormányzati képviselő beszélt arról is, hogy a város költségvetése tekintetében vizsgálni kell a bevételi oldalt is. A saját források tekintetében a politikus elmondta, az adók beszedését szigorítani kell, a gazdaság élénkítésével pedig növelni kell az iparűzési adóbevételeket, hiszen ebben a gazdasági környezetben az iparűzési adóból származó bevételek nem növekednek olyan mértékben, hogy az kellő forrást biztosítson a következő években szükséges fejlesztések végrehajtásához. A beruházások és fejlesztések tekintetében a képviselő négy területet emelt ki: a kastélyrekonstrukciót, az útfelújítási programot, a járdafelújításokat és több intézmény, épület felújítását.

- Ennek a költségvetésnek a sorsa nem most dőlt el. Itt vannak még olyan bizonytalanságok, amelyekről szeretnénk meggyőződni. Ennek a költségvetésnek a sorsa a következő fél évben dől el, akkor, amikor látjuk, hogy meglesz-e a kellő bevétel ahhoz, hogy valóban tartható legyen a város költségvetése – húzta alá a politikus.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!