Varga Tibor előadásával indult az Értékeink élőben című programsorozat


2013-03-01 20:29:02  | cikk: mo  | 


Varga Tibor előadásával indult az Értékeink élőben című programsorozat főképe
Az Edvy Malom Fogadó Értékeink élőben című előadássorozata 2013-ban is folytatódik. A programsorozat célja, hogy magyarságunkat, nemzeti értékeinket népszerűsítse ismert előadók közreműködésével. A rendezvénysorozat dr. Varga Tibor vallás-és jogtörténész előadásával indult ma este. Varga Tibor ezúttal Mátyás király és a pálosok kapcsolatát vizsgálta. Nem véletlen a témaválasztás, hiszen 570 éve, 1443. február 23-án született meg Hunyadi Mátyás. A vallás-és jogtörténész kétórás előadásában végigkövette a pálos rend történetét egészen Mátyás trónra kerüléséig. Varga Tibor szólt arról is, hogy a rend és Mátyás életében jelentős szerepet játszott a holló, hiszen mind Mátyás, mind a pálosok címerében megtalálható. Mátyás életében fontos szerepet játszott a hit is, ez jól tükröződik művészetén, pl. a Corvináiban számos Jézus-ábrázolás megtalálható. Mátyás király hitéletével a pálos rendhez fordult, egész uralkodása alatt velük tartotta a kapcsolatot. Érdekes tény az is, hogy Hunyadi Mátyás trónra lépése január 24-ére, Szent Pál ünnepének előnapjára esik.
A címerekben található állatmotívum egyezése kapcsán kiderült, a pálosok esetében az oroszlán és a holló is Remete Szent Pál életére, illetve halálára utal. A holló volt az, ami minden nap táplálta, egy fél kenyeret hozott magával az égből. Az oroszlánok pedig vigyáztak testére, hogy ne ehessék meg azt vadállatok, és így megmaradhasson romlatlan állapotban. Mint tudjuk, Mátyás életében is meghatározó szerepet töltött be a holló.
- A márciusi időszakban a holló csillagkép fenn ragyog az égen. De fent volt akkor is, amikor Mátyást királlyá koronázták. A hagyomány szerint a holló Apollón madara volt, amelyet az isten elküldött, hogy hozzon vizet a serlegébe. A holló azonban meglátta egy fügefa éretlen gyümölcsét, s hogy enni tudjon, megvárta, míg megérik a füge, csak azután teljesítette a megbízatást. Víz helyett egy vízi kígyóval tért vissza a karmai közt. Apollónnak azt hazudta, hogy a kígyó miatt nem tudott vizet hozni. Az isten annyira feldühödött a hazugságon, hogy a hollót is, a kígyót is és a serleget is az égre dobta. Érdekes például, hogy Mátyás utolsó kívánsága, hogy fügét kér, mielőtt meghal – magyarázta Varga Tibor.

A magyarság-előadások folytatódnak, a következő programon dr. Aradi Éva keletkutató tart előadást Szkíták – hunok – magyarok címmel április 5-én.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!