Munkaügyi fórum az aktuális támogatásokról


2013-02-27 18:15:22  | cikk: mo  | 


Munkaügyi fórum az aktuális támogatásokról főképe
Nyílt Napok Munkáltatói Fórum címmel szervez rendezvénysorozatot a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a megye 10 járási székhelyén. Az első fórumot Pápán tartották, melyen részt vett dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, Katonáné Bellovits Andrea, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Angyalosy Edina, a megyei munkaügyi központ munkatársa, Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének vezetője, Unger Tamás, Pápa alpolgármestere és Bocskay Gyöngyi a pápai munkaügyi központ kirendeltségvezetője. 

A rendezvényen Unger Tamás köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester azt hangsúlyozta, a tavaly ősszel regisztrált munkaerő-piaci adatok a válság előtti időszakot idézték, azaz 2012. októberére nőtt a foglalkoztatás Pápán. Mindemellett bizonyos szakmák tekintetében folyamatos munkaerőhiányról számoltak be a cégvezetők – fogalmazott Unger Tamás.

A munkaügyi fórum célja az volt, hogy minél teljesebb körű tájékoztatást adjon a munkáltatóknak a munkaügyi központ által nyújtott támogatásokról és pályázati lehetőségekről. A programon dr. Kovács Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, jelen gazdasági körülmények között rendkívül fontos, hogy a munkáltatók megfelelő módon tájékozódhassanak arról, miként juthatnak olyan forrásokhoz, amelyek segítik fejlesztéseiket és a munkahelyek megőrzését. A kormánymegbízott érintette a közfoglalkoztatási programot és szólt a pápai kistérség munkaerő-piaci helyzetéről is. E tekintetben elmondta, a munkaerő-piaci kínálat esetében a legtöbb igény a pápai munkáltatók részéről mutatkozik. 

A munkaügyi fórumon bemutatták a munkahelyteremtő beruházások pályázati feltételeit, a március 1-jén induló, a pályakezdő fiatalok munkavállalását elősegítő „Első munkahely garancia”- programot, a munkahelyvédelmi akcióterv foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezményeit és a jogszabályi változásokat. Katonáné Bellovits Andrea érdeklődésünkre elmondta, az „Első munkahely garancia”-programot már tavaly is meghirdette a minisztérium, azzal a különbséggel, hogy akkor négy hónapos támogatásra lehetett pályázni a munkaügyi kirendeltségeken. A program tulajdonképpen egy 100 százalékos bér-és járuléktámogatás volt elsősorban szakképzetlen és tartósan munkanélküli pályakezdők foglalkoztatásához.
- Ezt a programot kívánja folytatni a minisztérium, ebben az évben azonban hat havi támogatást lehet igényelni. A támogatás mértéke hasonló mint tavaly, kiegészítve az utazási költségtérítéssel. A programra idén 5 milliárd forint áll rendelkezésre országos szinten. Ebből az összegből 7200 pályakezdő fiatal munkavállalását szeretné elősegíteni a kormány. A megyében is sikeres volt a program, 90 millió forintból 180 pályakezdő foglalkoztatásához járultunk hozzá – fogalmazott a megyei igazgató.

Katonáné Bellovits Andrea a munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán elmondta, a munkahelymegőrzési támogatás öt csoport foglalkoztatására nyújt kedvezményeket: a 25 év alatti, az 55 év feletti, a tartósan munkanélküli, a GYES-ről, GYED-ről visszatérő és a szakképzetlen munkavállalók számára. Az igazgató hangsúlyozta, nemcsak az új munkavállalók, hanem a már foglalkoztatásban lévők esetében is igénybe vehető a támogatás.

A fórumon Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének vezetője elmondta, 2012-ben 480 alkalommal tartottak munkaügyi ellenőrzéseket. A tapasztalatok szerint ebből 86 százalékban, 415 esetben észleltek szabálytalanságot. A 2013-as esztendőben a munkaügyi ellenőrzések legfőbb célja, hogy minél nagyobb arányban felszámolják a feketefoglalkoztatást és feltárják a munkahelyeken történő valamennyi szabálytalanságot, különös tekintettel a súlyos jogsértésekre – derült ki a munkaügyi fórumon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!