„…jövevény voltam…és befogadtatok…” - Ökumenikus Világimanap lesz vasárnap


2013-02-27 10:23:00  | cikk: Babos Petra  | 


„…jövevény voltam…és befogadtatok…” - Ökumenikus Világimanap lesz vasárnap főképe
2013. március 3-án, vasárnap 15 órakor a pápai evangélikus templomban tartják a Női Ökumenikus Világimanapot.  Pápa városában minden évben más és más felekezet templomában imádkoznak ilyenkor a hívek. Idén a Pápai Evangélikus Egyházközség a szervező, így a Női Asszonykör vezetője, Kovács Endre Zoltánné presbiter karolta fel a kezdeményezést - tájékoztatta hírportálunkat Polgárdi Sándor esperes.
Az idei világimanap témája: „…jövevény voltam…és befogadtatok…”, melynek keretein belül Franciaországot lehet bemutatni, mivel az idén a francia nők készítették elő az imanapot. Az Ökumenikus Világimanap története immáron több évszázadosnak mondható, hiszen a kezdetek az 1870-es évekre nyúlnak vissza. A nagyszerű ebben a kezdeményezésben, hogy nem halt el, sőt évről évre növekszik a csoportok száma, akik csatlakoznak e kezdeményezéshez. A program elsődleges célja az ismeret átadása, ezáltal a közösségek megerősítése, a különböző országok keresztény női csoportjai közti kapcsolatfelvétel elősegítése. Az ismeretanyag átadása közben mindig megfogalmazódik, hogy mindnyájan ugyanannak az Istennek vagyunk a gyermekei.
- A Bóra Katalin Evangélikus Asszonykör az idei esztendőben már több összejövetelt is tartott. Legutóbb például Kiss Julianna doktornő tartott előadást az egészséges életmódról. A vasárnapi imanap során Németh Katalin lovászpatonai lelkésznő szolgál, a felekezet hölgy tagjai az összekötő szöveget mondják majd el, valamint Varga Györgyné a zenei részért lesz felelős. Az imanap szeretetvendégséggel zárul majd - mondta Kovács Endre Zoltánné.
A vasárnapi délutáni programra szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Képek:

nincsenek képek

A program megvalósítása :
Minden esztendőben egy egy ország női bizottsága készíti el az imanapi liturgia anyagát, melyet megküld más országoknak, akik a mellékelt ismertető anyag segítségével előkészítik helyben az imanap megtartását. Nemcsak istentiszteleti alkalom, hanem a felkészülés több alkalmán az ismertető anyag megbeszélése, s minden év március első péntekjén egy  kötetlen, szeretetvendégséggel egybekötött összejövetel.
Azokban az országokban, ahol régóta megtartják, egész mozgalommá nőtte ki magát. A szervezésben egyre többen vesznek részt, s a befolyt adományokból – melyek komoly summák már – elmaradott térségek asszonyainak életét, gyermekek tanulmányait segítik, vagy épp nehéz sorsú országok éhezőinek küldenek élelmiszert, ivóvizet. Gondot fordítanak arra, hogy globalizálódó világunk áldozatain segítsenek, nemcsak felvilágosító konferenciákkal, kurzusokkal, hanem konkrét tettekkel. (Lásd a lengyelországi La Strada tevékenységét, ahol gyermekkorú lányok prostitúcióra való elhurcolását igyekeznek megakadályozni.)

Kivitelezése:
A felkészítő ország egy ökumenikus  női csoportot alakít, akik:összeállítják
tájegységük fontos történelmi ismereteit
földrajzi tudnivalóit, 
építészeti remekeiket
egyháztörténeti eseményeit
bemutatják múltjukat
felekezeteik múltját és jelenét
jelen gazdasági helyzetüket általánosságban és lokálisan
helyi közösségeiket
családok, férfiak és nők, gyermekek mai életét
kiválasztják híres embereiket, akiknek életrajzát leírják
válogatnak zenei kincsükből – kiválasztanak énekeket, amit tanulásra ajánlanak
közzétesznek recepteket, hogy gasztronómiai ismeretekkel is gazdagítsák a többieket (ezeket a recepteket felhasználva lehet előkészülni otthon a vendégfogadásra)
bemutatják népművészeti értékeiket

Forrás: pecs.lutheran.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!