Bödőcs-humor a színházban


2010-01-12 21:49:02  | cikk: Babos Petra  | 


Fiatalok felhőtlen nevetésétől volt hangos a Jókai Mór Művelődési Központ színházterme tegnap este 19 órától. A jó hangulatról Bödőcs Tibor humorista gondoskodott, aki az országot járva jutott el Pápára. Búcsúszentlászlóról robbant be a humor - a Stand Up - világába. Kezdetben a falu lakosait, eseményeit figurázta ki, manapság fergeteges humorának számtalan céltáblája van. A Stand up Comedy, másnéven dumaszínház bár csak pár éves hazai múltra tekinthet vissza, de máris vannak sztárjai, akiket láthattunk már a Fábry Showban is, s akiknek máris szállóigévé vált néhány poénja. A komédia világában szinte a legnehezebb műfajnak tartják, hiszen egyedül áll az előadó a közönséggel szemben, azonban a fent említett két humorista esetében ez korántsem hat zavaróan, sőt! Karrierje cipőboltokban és falunapokon kezdődött.

Rendszeresen fellép a Showder Klub színpadán. A Dumaszínház egyik legígéretesebb felfedezése lenne, ha már korábban nem fedezte volna fel önmagát.

A fellépés előtt, a színfalak mögött próbáltunk Tibor életéről, a humorról kérdezni.

Hogyan lesz valakiből humorista? Születni kell rá? Vagy iskolában tanulható tehetség ez?
- Életem élményeiről, gondolatairól és tapasztalatairól beszélek és ezen nevetnek az emberek. Véleményem szerint a humort nem lehet tanulni. Én először csak néztem a tv-ben ilyen műsorokat, majd elkezdtem fellépésekre is járni, de ez nagyon hosszú történet- mondja mosolyogva a humorista.
Van valaki példaképed? Felnézel valakire?
- Példaképem nagyon sok van, nem tudnék kiemelni senkit.
Néhány szót még mondjál a fellépéseidről.
- Igazából minden fellépés öröm számomra, főleg ha vevő a közönség és úgy érzem, sikerült az előadásom. Szerintem átlagos újságolvasóként, tévénézőként reagálok a körülöttem lévő dolgokra, azt mondom, amit gondolok, s jó ha ez találkozik a közönség elvárásaival is.

Majd megkezdődött a várva-várt est. Tibor a színpadra lépett és pár bevezető mondatával jócskán próbára tette a közönség hasizmait. Felidézte hétköznapjait, melynek számos mulatságos sztorija kellemesen szórakoztatta a közönséget.

Képek:

nincsenek képek

Élete:
1982-ben Zalaegerszegen született, 2001-ben a Zrínyi-gimnáziumban érettségizett. A fiatal humorista és poénjainak forráshelye, Búcsúszentlászló neve mára a köztudatban eggyéforrt. A közönség mostanra igencsak tájékozott a szentlászlóiak életviteléről, szokásairól, ahol 18 éves koráig élte mindennapjait. Pedig nem „kibeszélésükkel” kezdődött a falu fiának felfelé ívelő népszerűsége. Harmadikos gimnazista volt, amikor társaival a keszthelyi Helikonon bemutatott paródiájukkal aranyérmesek lettek, majd 2-3 éven át a zalaegerszegi Fél tucat Paródiával járta a megyét. Nem bánja, hogy színészi tervei meghiúsultak, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem magyar szakát végzi. Most készül a szakdolgozata, mint érzékelteti, „elég nehezen, mivel az M7-esen nem lehet írni”. Szavait érthetjük úgy, hogy a felkérések miatt kevés ideje jut e feladatra, de úgy is, hogy a fővárosból gyakran jár haza, ami mindenkor feltöltődést jelent számára. A Rádiókabaréban 2004-ben mutatkozott be először, a tehetségeket felfedező Dumaszínház állandó fellépője. Az igazi ismertséget a Fábry-show hozta meg számára. 2005-ben, illetve tavaly is kiérdemelte az Év felfedezettje bon-bon-díját. A 2007. évi Rádiókabaré szilveszteri műsorának záró részében hallhattuk, régen Hofi Gézát illette e kitüntető tiszt... Igazából minden fellépés öröm számára, különösen, ha vevő a közönség és úgy érzi, sikerült az előadás. Legfőbb kritikusának saját magát tartja. Megfogalmazása szerint átlagos újságolvasóként, tévénézőként reagál a körülötte lévő dolgokra, azt mondja, amit gondol, s jó, ha ez találkozik a közönség elvárásaival is. Ahol van egy kis pódium, fellépett már Zalában. Nem feltétlenül gondolja azt, hogy népszerűbb errefelé, inkább sok a kapcsolódás, az eredeti szereplőket is többen ismerik, más az akusztikája, a befogadás módja ilyenkor az előadásnak. Amolyan törzsi terület...
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!