Hamarosan elkezdődnek az iskolabővítési munkálatok az evangélikus iskolánál


2013-02-26 18:30:51  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Hamarosan elkezdődnek az iskolabővítési munkálatok az evangélikus iskolánál főképe
Mint arról már korábban hírt adtunk, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola négy új tanteremmel bővül. A Pápai Evangélikus Egyházközség fenntartásában működő Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola ehhez az elképzeléshez állami forrást kapott. A bővítési munkálatok hamarosan megkezdődhetnek. Ma délelőtt a nagyszabású projektben részt vevő szakemberek ültek össze, s beszélték át a terveket, az építési munkálatok menetét.  Polgárdi Sándor esperes elmondta, pár évvel ezelőtt egy fejlesztési koncepciót is készítettek erre vonatkozóan, amely a Lutheránus sziget elnevezést kapta. Az esperes örömmel jelentette be, hogy elérkeztek az alapkőletételhez, melyet vasárnap a 10 órai istentisztelet után helyeznek el az udvaron.
- A munka tervezője, Gáncs Attila építész, aki a Magyarországi Evangélikus Egyház építési bizottságának tagja segítségével készítette el a tervrajzot. Az evangélikus építészetre jellemző a csendes nagyság, a tiszta formák, amiket az építészek megálmodnak. A régóta dédelgetett álmok végre valóra is válhatnak, ezért külön köszönetet szeretnék mondani dr. Kontrát Károly államtitkárnak, Szászfalvi László egyházi és nemzetiségi civil kapcsolatokért felelős államtitkárnak, Szemerey János püspöknek, akik nélkül ez az elképzelés nehezen valósulhatott volna meg. A projektet a Pápai Városfejlesztő Kft. irányítja, a felelős műszaki ellenőr Csizmadia László, valamint a közbeszerzési eljárás szerint a nyertes pályázó a Bótakő Kft., akikkel március 1-jén szerződést írunk alá. Reméljük, a munkálatokkal jól tudunk haladni, s büszkén vehetjük majd birtokunkba az új épületrészt szeptemberben, ami egy diákvárosban azt a magas szintű oktatást fogja segíteni, melynek sok diák lehet a részese.
Az alapító okirat szerint intézményünkbe 224 tanulót lehet felvenni, így a nyolc osztálynak a megfelelő négyzetméterei rendelkezésre állnak - mondta az esperes.
Gáncs Attila építész hozzátette, megbízásuk egy négy tantermes iskola építésére szól. Ezt az iskolaépületet megpróbálták a már meglévő intézményhez hasonló mintára megtervezni.
- Mivel ez egy műemlék jellegű épület, geometriájában, formavilágában megegyezik a már meglévővel, egy teljesen hagyományos, tégla körítőfalas, cserépfedésű iskola lesz. A már meglévő nyílászárókat is próbáltuk hasonlóra tervezni - tette hozzá az építész.
Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. nevében örömét fejezte ki, hogy részesei lehetnek a projektnek. Elmondta, jelenleg ott tartanak, hogy a közbeszerzési eljárást lebonyolították, kihirdették a nyertest, és most várják a tíznapos moratórium lejártának elteltét, hogy a szerződést meg lehessen kötni a nyertes és az iskola között.
Csizmadia László műszaki ellenőr a megvalósítás kapcsán hozzáfűzte, március 3-án az építési munkálatok elkezdődnek, s várhatóan augusztus 3-ára befejeződnek.
Zsegraics Gyula, a Bótakő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, cégük már több egyházi intézményt is felújított, mint például a tapolcafői református templomot, az evangélikus templomot és más, világi iskolákat.
Szücs Gábor iskolaigazgató is örömét fejezte ki a bővítés kapcsán, hiszen 2001-es indulásuk óta a tanulólétszám folyamatosan nőtt. Jelenleg három épületben is tanítanak, s reméli, ha elkészül az új épületszárny, megszűnik a széttagoltság, s egy új, tágas, világos intézményben tanulhatnak az evangélikus iskolások szeptembertől.
Az alapkövet ünnepélyes keretek között március 3-án, azaz vasárnap a 10 órai istentisztelet után teszik le.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!