A Magyar ENSZ-Szövetség főtitkára volt a Gondolkodó Kör vendége


2013-02-26 15:33:16  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Magyar ENSZ-Szövetség főtitkára volt a Gondolkodó Kör vendége főképe
Megtartotta februári összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör az Evangélikus Gyülekezeti Házban tegnap este. Ezúttal dr. Gömbös Ervin, a Magyar ENSZ-Szövetség főtitkára volt a kör vendége. A megjelenteket Borbély Lajos szervező presbiter köszöntötte, aki az előadó gyermekkori barátja volt, majd Polgárdi Sándor esperes mondott nyitó imádságot.
Dr. Gömbös Ervin Magyargencsen született. Középiskolai tanulmányait a Türr István Gimnáziumban végezte. Ezt követően az ELTE matematika-fizika szakán tanult. Az egyetem elvégzése után egy évig Budapesten tanított. Mivel a tanári fizetésből nem tudtak megélni, számítástechnikai területre ment, ahol több lehetősége volt. Mint mondta, abban az időben még nagyon kevés számítógép volt az országban, körülbelül csak kettő, de azok akkorák voltak, mint ez a gyülekezeti terem. Később aztán a Központi Statisztikai Hivatalba került, ahol 25 évig dolgozott. Közben pedig New Yorkban az ENSZ Statisztikai Hivatalában is tevékenykedett.
- A pápai diákévek nagyon meghatározóak voltak számomra. Sokat köszönhetek a tanáraimnak, hiszen nagyon jó pedagógusaink voltak, sokat tanulhattunk tőlük, mind a magatartás, mind pedig az erkölcs terén. Mindig szívesen és örömmel gondolok vissza az itt töltött szép évekre - mesélte dr. Gömbös Ervin.
- ENSZ tisztviselőnek nem könnyű lenni. Egy-egy ENSZ állásba bármely ENSZ tagállam állampolgára pályázhat, aki leteszi a megfelelő vizsgát. Nekem Genfbe kellett kimennem vizsgázni. Rettenetesen féltem és izgultam. Egy közel 2 órás interjú-beszélgetés után úgy éreztem, hogy sikerült. Két hónap után kaptam a levelet, amit remegő kézzel bontottam fel. Legnagyobb örömömre, egy állást ajánlottak fel nekem a Statisztikai Hivatalban tisztviselői állásra. Nagyon boldog voltam. Először csak két évre szólt a szerződésem, majd három évre hosszabbították. Az akkori feladatom az energia statisztika mellett a nemzeti számlák adatbázisának fejlesztése, kezelése volt. Amikor aztán hazajöttem, bekapcsolódtam a Magyar ENSZ Társaság munkájába, amelynek ma is főtitkára vagyok. Manapság már 100 országban van ENSZ Társaság. Három éve pedig a szöuli világszövetség elnökévé is megválasztottak - mondta a főtitkár.
- Az ENSZ-nek rengeteg feladta van. Fő célja a világbéke és a nemzetközi biztonság megtartása, a barátságos kapcsolatok kialakítása. Az ENSZ főként a globális problémákkal foglalkozik, mint például a szegénység, a terrorizmus, az ivóvíz kérdése, a nemek közti egyenlőség, a gyermekek problémái. Az ENSZ szerveihez tartozik a FAO, UNESCO, ILO, IMO, IMF is, aminek mind Magyarország is tagja. Az ENSZ feladatául tűzte ki a szegénység csökkentését, az analfabétizmus felszámolását, az AIDS, a malária és a TBC megszüntetését, a környezeti problémák, a globális felmelegedés megfékezését, a terrorizmus elleni harc, a civilek védelmét és számos hasonló probléma kiküszöbölését - tette hozzá az előadó.
A kör soron következő összejövetelét március végén tartja majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!