A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek


2013-02-25 20:06:19  | cikk: mo  | 


A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek főképe
Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. A megszálló szovjet katonai hatóságok 1947-ben ezen a napon tartóztatták le, és hurcolták el jogtalanul Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.
A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja kapcsán Pápa Város Önkormányzata megemlékezésre várta az érdeklődőket Sulyok Dezső, Pápa város egykori polgármestere szobrához. A „Széljegyzet papír nélkül” címet viselő zenés irodalmi összeállításban közreműködött Mógor Tibor, Pápa Város Fúvószenekarának tagja és Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi műhely művészeti vezetője.

A rendezvényen Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott emlékbeszédet érintve a magyarországi németek kálváriáját. Úgy fogalmazott, amikor a kommunizmus áldozataira emlékezünk, azokra gondolunk, akik példaként állnak előttünk, mert rámutatnak a reményre a reménytelenségben, az értékre az ürességben. Mert az a kor az értékek, a közösségek megsemmisítésére törekedett. Közösségépítő és értékteremtő tényező például az egyház és a nemzetiségek is.
- Itt beszélhetünk a magyarországi németség kitelepítéséről, munkatáborokba hurcolásáról. A családokat szétszakították, az elhurcoltak a hontalanság ürességében éltek hosszú évekig. Amikor itt ma emlékezünk, gondoljunk a szüleinkre, nagyszüleinkre, az elődeinkre. Azokra, akik nem úszták meg a bántalmazásokat, kínzásokat, megaláztatásokat. Adózzunk tisztelettel emléküknek! Azokért, akik elkerülték a borzalmakat, adjunk hálát Istennek. Mi pedig tegyünk azért, hogy velünk és gyermekeinkkel ne történhessenek meg ilyen szörnyűségek. Hogy bárki, bármikor felvállalhassa vallását, származását, nemzetiségét és senkinek ne kelljen félnie. Soha többé ne ismétlődhessen meg az, ami akkor megtörtént – hangsúlyozta Pillerné Fódi Ilona.

A megemlékezésen a résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait Sulyok Dezső szobránál, majd mécsesgyújtással emlékeztek az áldozatokra. A megjelentek közösen keresték fel Katona István emléktábláját a Márton István utcában, és csendes főhajtással adóztak a meghurcoltak emléke előtt. A rendezvény a Szózat hangjaival ért véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!