Doktor Csernus rendel


2013-02-24 10:58:46  | cikk: mo  | 


Doktor Csernus rendel főképe
Sokan szeretik, mások gyűlölik. Vannak, akik elismerik és vannak, akik szélhámosnak tartják. Egy biztos: Csernus Imre nevét szinte mindenki ismeri az országban. A pszichiáter módszerei egyedülállóak, stílusa pedig igencsak egyedi. Ezzel vált ismertté hazánkban. Dr. Csernus Imre pénteken Pápán rendelt, kétórás interaktív előadásában a „Szerelem és démonai” kerültek szóba.
Mi a szerelem? Mit jelent felnőttnek lenni? Mitől nő egy nő, és férfi a férfi? Mik a szerelem démonai? Mi különbség a szerelem és a megkívánás között? Féltékenység, önbizalom, önzés, szerelem, szeretethiány, támaszkodás, érzelmi stabilitás. Ilyen és ehhez hasonló kérdések, gondolatok hangzottak el a színházban tartott programon, melyet megelőzően mi sem engedtük el kérdések nélkül a lélekdokit.

- Szerelem és démonai. Már az előadás címe is izgalmas. Melyek azok a gondolatok, amelyeket feltétlenül meg kell fogalmazni a szerelem és annak démonai kapcsán?  
- Nagyon sok ember szerelemnek hisz egy olyan érzést, amely nem más, mint a másikra való támaszkodás. Ennek az alapja az önbizalom hiánya. Valamint az a vágy, hogy bizonyos dolgokat gyorsan szerezzünk meg anélkül, hogy azért megdolgoznánk. Szeretném összehasonlítani a két állapotot: az egyik az az ember, aki önmagával szemben is jól érzi magát, a konfliktusait megfelelően tudja kezelni. Ha ő kialakít egy párkapcsolatot, azt lehet szövetségnek hívni. Míg a másik – és ebből rengeteg van, a mai kor emberére ez jellemző – a vágyait összekeveri a szerelemmel. Ha látok valakit aki kedves, humoros és azt gondolom, hogy ez szerelem, hát nem az. Csak megkívántam.

- Különbséget kell tennünk tehát a hormonok izgalmas játéka és a szerelem között.. Akkor adódik a kérdés: mi valójában a szerelem?
- A szerelem saját magunk kiegyensúlyozottságából és hitéből indul el. Ha a velem megtörtént sikereket és kudarcokat is megfelelően tudom kezelni. Akkor van esélyem arra, hogy találkozhassak egy hozzám hasonló emberrel, a vonzás törvénye működik. Nemcsak a hormonok, hanem a tudatosság és a racionalitás is közrejátszik.

- Hogyan legyünk barátságban önmagunkkal? Mitől érzi magát magabiztosnak egy nő vagy egy férfi?
- Én azt tapasztalom, hogy a belső stabilitásunkat a meg nem oldott konfliktusaink és a bennünk rejlő félelmek jelentősen megakadályozzák. De ha dolgozunk rajta és foglalkozunk vele, elérhetjük azt az állapotot, amit belső békének hívunk. És annál nagyobb sugárzó derűt nem tapasztalok.

- Vannak erre konkrét módszerek?
- A legfontosabb az, hogy merek-e önmagamhoz őszinte lenni, vagy elkezdek hazudozni..

- Szerelem és démonai. Mik a démonok?
- Maga a szerelem. Sokan szerelemnek hisznek valamit, ami mögött a támaszkodás van, a féltékenység, a birtoklás, a kivagyiság, az önzés, a szeretetéhség. A megfelelni vágyás a kapcsolatban, a megalkuvás a kapcsolatban. Ilyenek.

- Változott a szerelem az utóbbi 10 évben? Mi jellemzi manapság a társas kapcsolatainkat?
- A párkapcsolatok terén ma Magyarországon órási gondok vannak. A fiatalok gyorsan válnak el, a kapcsolatokat nem tudják megőrizni, a férfiak egyik virágról a másikra szállnak, miközben önmagukban nagyon bizonytalanok. A válások aránya meglehetősen nagy. A gyerekeket egyedül nevelő anyák aránya szintén.

- Van erre gyógyszer?
- Miért kéne erre gyógyszer? Minden ember a maga sorsának a kovácsa. Én tiszteletben tartom azokat az embereket, akik homokba dugják a fejüket. Akkor vállalják azt, hogy el fognak bukni. Kit érdekel...

- Rájuk kell hagyni, nekik így jó..ezt választották..
- Nem jó! De a saját idejét mindenki arra fecsérli, amire akarja.  
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!