Tűzről pattant alkotások – Lázár Imola kiállítása a Pedagógus Művelődési Házban


2013-02-23 21:01:51  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Tűzről pattant alkotások – Lázár Imola kiállítása a Pedagógus Művelődési Házban főképe
Lázár Imola képző- és iparművész tűzzománc képekből álló kiállítása nyílt meg a Pedagógus Művelődési Házban ma délután a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat (PÖNÖ) idei első rendezvényének keretein belül.
Az egybegyűlteket Keller Ludmilla, a PÖNÖ elnöke köszöntötte, majd Váli Eszter előadásában Nagy László Tűz című verse hangzott el. A tárlatot Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője nyitotta meg.
– Nagy öröm számomra, hogy megnyithatom ezt a kiállítást, amely minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szól. A jövőről szól, mert valóságosan fiatal, egyúttal örök fiatal alkotó műveit vonultatja fel, hiszen aki alkot, annak a szelleme örökre fiatal marad. A tűzzománc vörös- vagy sárgarézre, esetleg vaslemezre készül speciális, szilikát tartalmú festékkel. A vizes festék felvitele és száradása után 850 fokos égetés következik. A fémtárgyak felületének zománccal való bevonása nagyon régi időkre nyúlik vissza – fogalmazott beszédében a kabinetvezető.
Hozzáfűzte, ha végignézünk Lázár Imola alkotásain, megállapíthatjuk, sokoldalú érdeklődése, változatos témaválasztása ellenére műveit sajátos hangulat, illetve kevés kivétellel azonos színvilág és atmoszféra lepi be.
A megnyitóból megtudtuk, az örmény gyökerekkel is rendelkező erdélyi alkotó már gyermekkorában kapcsolatba került a művészetekkel, később tanítóképzőt végzett, jogot hallgatott, majd csak ezután ismerkedett meg a tűzzománc-készítéssel. Tehetségesnek bizonyult, ezért bíztatták a folytatásra. Mostanra számos egyéni és csoportos kiállítással büszkélkedhet, Magyarországon kívül Romániában és Franciaországban is nyiltak tárlatai. Munkái Európa-szerte megtalálhatóak magánygyűjteményekben, galériákban, múzeumokban.
Lázár Imola gazdag képzőművész-pályafutása során tűzzománcból elkészítette többek között az örmény bibliát, az örmény ábécét, az örmény királyok sorozatát, vagy például az örmény városok címereit, de Gérard Depardieunek is megalkotott egy borosdobozt.

Lázár Imola tárlata egy hétig lesz látható a Pedagógus Művelődési Házban.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!