Fokos és szablyaiskola dr. Hidán Csaba Lászlóval


2010-01-11 20:05:34  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Fokos és szablyaiskola dr. Hidán Csaba Lászlóval főképe
A Hét Csillag Egyesület szervezésében a Mantis Kung-fu Iskola edzőtermében az Aranyszablya Magyar Történelmi Szablyavívó Iskola vezetője, dr. Hidán Csaba László tartott bemutatóval egybekötött tréninget. A rendezvényre közel 25-en látogattak el.

- Nagyon magas színvonalú és érdekes volt a mai edzés – vélekedett Pintér Péter, a találkozó szervezője. A Hét Csillag sáska stílusunk révén már régóta kapcsolatban vagyunk a történésszel, megtiszteltetés, hogy ellátogatott hozzánk.

Dr. Hidán Csaba László régész, történész, keletkutató. Kutatási területe a középkori sztyeppei eredetű fegyverzet és viselet. 1985 óta foglalkozik szablyavívással és fokosforgatással. Magyarországon és külföldön több hazai találkozón és közéleti régészeti konferencián tartott bemutatót. 1994 óta a Károli Gáspár Református Egyetemen tart szablyavívó, fokos és késharcos edzéseket.

- A jelenlévők mozgásán látszik, hogy harcművészettel foglalkoznak – kezdte a nap értékelését a történész. A résztvevők érdeklődőek voltak, beszélgettünk edzés előtt és után is. A fokos és a szablya tipikusan sztyeppei lovasnomádfegyver, a szablya a 700-as években alakult ki, fő jellegzetessége az enyhén vagy jobban hajlott penge. Álmos és Árpád népénél jelenik meg a fokos, ami egy baltára hasonlító, de annál kisebb fegyver, nevét a megnagyobbodott fokról kapta. Feje rézből vagy vasból készül és fa nyelét általában fafaragás teszi díszesebbé és kerek vagy négyzetes gombszerű véggel záródik azért, hogy viselőjének kezét ne sértse. A közös edzés során többek között erről is ejtettem ma szót. Ezúton is szeretném megköszönni a meghívást, mindnyájan jól éreztük magunkat a két nap során, ha a későbbiekben lesz rá lehetőségünk szívesen látogatunk ismét Pápára.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!