Bemutatták A közép-dunántúli régió városainak szocialista kori története című könyvet


2013-02-23 07:44:34  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Bemutatták A közép-dunántúli régió városainak szocialista kori története című könyvet főképe
Tegnap mutatták be a Veszprém Megyei Levéltár legújabb kiadványát, A közép-dunántúli régió városainak szocialista kori története című tanulmánykönyvet a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárában. A kötetet a 2011. október 20-án, Várpalotán és 2012. május 9-én, Pápán rendezett konferenciák előadásaiból szerkesztette Katona Csaba, Koltai Gábor, Rácz Attila és Szűts István Gergely. A könyv Ajka, Balatonfüred, Oroszlány, Tapolca, Várpalota és Pápa Város Önkormányzatának támogatásával készült el. A tanulmányokat levéltárosok és tudományos kutatók írták.  A több mint 250 oldalas könyvet Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója mutatta be az érdeklődő közönségnek, akinek édesapja írt egy szubjektív esszét a szocialista kori Pápáról.
- A két konferencia anyagának együttes megjelentetését a közös téma mellett az is indokolta, hogy a szerzők mindkét rendezvényen túlléptek a város szigorú politikatörténeti jellegű vizsgálatán és eltérő történettudományi módszerek, eszközök segítségével idézték fel a Rákosi-és a Kádár-korszakot. A kiadvánnyal egy új, köztes nézőpontot próbálunk megmutatni az olvasónak: egy konkrét földrajzi régió, a Közép-Dunántúl szocialista kori történetét a politikatörténeti mellett gazdaság-, hely-, társadalom-, és várostörténeti jellegű írások segítségével. Manapság népszerű kutatási témának számít az 1945-1989 közötti időszak történettudományi vizsgálata, e tárgyban már számtalan kötet és tanulmány jelent meg. Szintén jelentősnek mondható a szocialista kori városokkal foglalkozó munkák száma, azonban ezek inkább szociológiai vagy politikatörténeti megközelítésűek, és általában országos vagy települési szemszögből mutatják be a korszakot. A könyv elsősorban Pápát, Dunaújvárost, Ajkát, Veszprémet, Tatabányát, Oroszlányt érinti, mindezt 13 tanulmányon keresztül. Az írások többsége az 50-es éveket és a szocialista időket vizsgálja - ismertette a könyvet Hermann István.
A könyv részletesen, ismeretterjesztő stílusban mutatja be Pápa városát az 1949-1989-es időszakban Hermann István szubjektív esszéjében, kitér az akkori polgármesterekre, tanácselnökökre, Pápára, mint diákvárosra, kereskedővárosra, katonavárosra, a Perutz Testvérek Szövőgyárára és egyéb érdekes történetekre, eseményekre.
A szerzők a könyvet ajánlják mindenkinek, olyannak is, aki még nem élt ebben az időszakban, és olyannak is, aki már megélte ezt a kort.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!