Heitler László és Bacchus a Szegfű Klubban


2013-02-22 21:48:07  | cikk: HuHa  | 


Heitler László és Bacchus a Szegfű Klubban főképe
Ismeretlen remekmű Pápán – ezzel a címmel tartott előadást ma este Heitler László festő, művészeti író a Szegfű Klub tagságának. Az előadás témája a Pedagógus Művelődési Ház lépcsőfordulójában álló Bacchus szobor volt, melyet aztán a jelenlévők meg is csodálhattak az összejövetel helyszínén. A címválasztás nem volt véletlen – magyarázta Heitler László – mert bár egy rendkívül ismert alkotásról van szó, Pápán sokaknak mégis ismeretlen.
-Én 1953-ban jöttem ebbe az épületbe először – tánciskolába. Én akkor már tudtam, hogy mi ez a szobor, mert a Bencés Gimnázium felsőbb osztályos rajzművészeti könyvében szerepelt, és azóta többször is csináltam közvélemény-kutatásokat, megkérdeztem embereket, olyanokat is, akik sokat jártak ide, hogy ismerik-e a szobrot. Tíz emberből nyolc nem tudta, kettő vagy másfél azt mondta, már találkozott vele, és alig voltak, akik tudták, hogy itt van, ebben a házban. Pedig ebben a félhomályos lépcsőházban egy remekmű van – mesélte.
Az előadó szólt a reneszánsz mű eredetijéről, melyet Sansovino alkotott az 1510-es esztendők elején és mesélt a bécsi Salm féle öntödében, fémötvözetből készült pápai másolat sorsáról.
-A szobor eredetileg a Fenyvesi villa előtti saroknál állt és valószínűleg 1932-ben vagy előtte került el onnan. Fenyvesi Ferenc országgyűlési képviselő készíttette. Az alkotás eredetije pedig a firenzei Bargello palotában lévő Museo Nazionale – olasz reneszánsz művészeti gyűjtemény – dísze, párban állva Michelangelo Bacchus szobrával.
Az eredetivel megegyező, azonos méretű fém másolat egyébként a világ számos nagyvárosának neves helyén megtalálható, így Rómában, Berlinben, Szentpétervárott, Washigtonban, és van Pápán is, mint egyetlen reneszánsz remekmű a városban – emelte ki Heitler László, aki a szobor története mellett mesélt magáról a körplasztikáról is. Mint mondta, Bacchus, a bor és mámor istene minden ábrázoláson fiatal, és jellemzően faunok kísérik. Sansovino alkotásán a fiatal isten határozottan előre lép, egyik kezében magasra emelt tálkával, másikban szőlőfürtökkel, amikből a lábánál ülő faunkölyök lopogat.
-A reneszánsz szellemiséget, a kedélyt, a fiatalságot, mint örök példaképet mutatja be ez az alkotás.
Ez a szobor, ha nem Pápán lenne, valamelyik nagy múzeum díszhelyén kapna helyet – fogalmazott Heitler László és aggodalmát fejezte ki a szobor jövőjével kapcsolatban, a Pedagógus Művelődési Ház sorsának bizonytalansága miatt. Meglátása szerint, a megújuló Fő téren egy kis csobogóval méltó helyen lenne.
A remek stílusú, anekdotákkal fűszerezett előadást követően a tagság a múlt évi programokról és az idei tervekről beszélgetett. Tálos Lászlótól, a klub vezetőjétől megtudtuk, decemberben már ötleteltek a programokról az évzáró összejövetelen, mostanra pedig a tagság javaslatait figyelembe véve összeállt az első félév rendezvényterve. Igyekeztek kulturális, sportos és családi összejöveteleket beilleszteni a programba, így a mai előadást követően márciusban megtartják a hagyományos nőnapi programot és a 15. szegfű bált. Áprilisra egészségügyi előadást szerveznek, májusban kirándulásra várják a tagságot, júniusban pedig egy családi programmal zárják az első félévet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!