Az elszámoltatás folyamata – A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tevékenységének bemutatása


2013-02-22 14:14:04  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az elszámoltatás folyamata – A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tevékenységének bemutatása főképe
– A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkáját eredményesnek ítélem meg. Az, hogy az ellenőrzések, az elszámoltatás következményei nem olyanok, mint ahogyan én és rajtam kívül még nagyon sokan várták az országban, annak rendőrségi, ügyészségi és bírósági okai is vannak – fogalmazott dr. Győri Tibor, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára a Pápai Polgári Kör idei első rendezvényén csütörtök este.
A Pápa és Térsége Ipartestület székházában telt ház előtt zajló eseménynek dr. Győri Tibor mellett további illusztris vendégei voltak: dr. Bártfai Beatrix ügyvédnő, aki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által feltárt büntetőügyekben a Magyar Államot képviseli, valamint dr. Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke.

Az összejövetel elején Rabi István, a Pápai Polgári Kör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik ezt követően egy Wass Albert-verset hallhattak Kincses László előadásában.

A vendégek közül a pápai születésű dr. Győri Tibor nyitotta meg az előadások sorát. Bevezetőjében elmondta, jelenlévő munkatársaival ma este igyekeznek bemutatni, szemléltetni a Kehi működését, a szervezet által feltárt ügyeket, az elindított eljárásokat, az elmúlt két és fél év vizsgálati tapasztalatait. – Tudom, nagy az érdeklődés és talán a csalódottság érzése is az elszámoltatás eredményességével kapcsolatban. Most megvilágítjuk ezt a folyamatot, bemutatjuk annak nehézségeit, problematikáját – kezdte a jogi ügyekért felelős államtitkár.
Megtudtuk tőle, a Jogi Államtitkárság létrehozását ő javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, mivel úgy látta, a rendszerben sok működési rendellenesség tapasztalható. Dr. Győri Tibor egyébként 2010 óta tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnökségen, és június 2-ától tevékenykedik államtitkárként a kormányfő hivatalában.
– A miniszterelnök úr kisebb kormányátalakításról döntött tavaly júniusban. A megerősített miniszterelnökségen belül létrehozta az általam javasolt államtitkárságot, aminek felkért a vezetésére. Eleinte ódzkodtam tőle, hogy állami funkciót töltsek be. Azonban a felelősséget bármikor bármiért vállalom. Végül igent mondtam a felkérésre, és szervezni kezdtem a munkaszervezetemet. Jelen pillanatban velem együtt 12 jogi végzettségű ember dolgozik az államtitkárságomon. Nem akartam magam köré feleslegesen nagy csapatot felépíteni. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak viszont száznál is több alkalmazottja van, így ők is tudják segíteni a munkánkat, nagyon sokat konzultálunk velük – közölte a pápai származású államtitkár.
Feladatkörére kitérve elmondta, elsősorban a kormány tevékenységével, döntéseivel kapcsolatos jogi koordinációért felel, és a Kehi irányítása is hozzá került. Gyakorlatilag szabad kezet kapott, államtitkársága bármilyen ügyben lekérhet iratokat, hogy azokról véleményt alkosson. Emellett előterjesztéseket vizsgálnak felül, és dr. Győri Tiborra bízták a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok munkájának jogi felügyeletét. Folyamatos kapcsolatot tart a frakcióval, ugyanis az egyéni képviselői indítványokról is véleményt kell mondania.

– A Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal kapcsolatban nem volt szükség változtatásokra, nagyon eredményesnek ítélem meg a hivatal munkáját. Az, hogy az ellenőrzések, az elszámoltatás következményei nem olyanok, mint ahogyan én és rajtam kívül még nagyon sokan várták az országban, annak rendőrségi, ügyészségi és bírósági okai is vannak – jelentette ki a Pápai Polgári Kör neves vendége.
– Az elszámoltatás kapcsán meghirdetett helyes cél az volt, hogy teljes mértékben a jogállamiság keretei között, a jogszabályok betartásával próbáljuk meg a felelősöket megtalálni. Azonban azt látni kell, hogy a mi eszközrendszerünk egy bizonyos szintig tart csupán. A magunk részéről annyiból ítélem sikeresnek az elszámoltatást, hogy ennél többet mi nem tudtunk tenni a siker érdekében. Általános jelenség, hogy amikor ezek az ügyek eljutnak a rendőrségi szakaszba, ott lelassulnak, elhalnak, vagy éppen nem az elvárásaink szerint alakul a vádemelés. A bírósági ítélkezés meg egy külön téma. A kormány nevében nem vagyok jogosult kritizálni a bíróságokat, hiszen azok független hatalmi ágak. De annyit elmondhatok, érzek bizonyos anomáliákat ezen a téren – fogalmazott Orbán Viktor egyik közeli bizalmasa.
– Ezek a dolgok, a fehérgalléros bűncselekmények annyira bonyolult ügyek, hogy a magyar rendőrség és ügyészség szakmailag egyszerűen nincsen felkészülve a megértésükre. Büntetőjogilag nagyon jól ki vannak tanítva, a lopás, az emberölés vagy a garázdaság felismerésével nincsen gondjuk. De amikor egy bűncselekmény kapcsán a polgári jogviszonyt kellene megérteni, hogy utána abból le lehessen vonni a megfelelő büntetőjogi következtetéseket, akkor már problémák vannak. Korábban már javasoltam, hogy polgári jogászok és ügyvédek által komoly képzéseket kellene folyamatosan tartani a gazdasági bűncselekményeket vizsgáló rendőrök, ügyészek részére. A kiemelt büntetőügyekben pedig olyan tanácsoknak kellene ítélkezniük, amelyben van egy polgári bíró is, aki le tudja fordítani, hogy az egyes tényállások polgári jogilag mit jelentenek – hangsúlyozta dr. Győri Tibor. Hozzáfűzte, véleménye szerint egyértelműen szakmai hiányosságok miatt nem jutnak el az ügyek a várt a végkifejletig. Ugyanakkor sejtelmesen megjegyezte, ennek lehetnek más okai is.

A továbbiakban dr. Gaál Szabolcs Barna tartott alapos, konkrét példákkal szemléltetett beszámolót a Kehi tevékenységéről. A prezentációból – még ha minden eleme nem is volt mindenki számára teljesen érthető – világosan kiderült, az egyes esetekben több országon átívelő, az ügy tucatnyi szereplőjén átfolyó gyanús forint milliárdok nyomába eredni bizony nem egyszerű feladat. Egy-egy példa szerint sokszor még a legnyilvánvalóbb sikkasztás, szélhámosság bizonyítása is komoly akadályokba ütközik. Mindenesetre a Kehi 2010 és 2012 között 38 milliárd forintot hozott vissza az állami kasszába a feltárt törvénytelenségek miatt indított büntetőeljárások eredményeképpen.
Hasonlóan bonyolult munkájáról beszélt dr. Bártfai Beatrix, aki kiemelt polgárjogi perekben – például a sukorói telekcsere ügyében – látja el a Magyar Állam képviseletét.

Az előadások után az összejövetel résztvevői is feltehették kérdéseiket a vendégekhez.

Képek:

A Hivatal ellátja a kormányzati ellenőrzési szerv feladatait, valamint a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzését. A Hivatal kormányzati ellenőrzési hatáskörében a külön jogszabályok, kormányhatározatok, valamint a miniszterelnök és a közigazgatási és igazságügyi miniszter által előírt ellenőrzési feladatokat végzi.

A Hivatal az ellenőrzési tevékenységét stratégiai ellenőrzési terv, valamint a Kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi. Kormánydöntés, a miniszterelnök, illetve a közigazgatási és igazságügyi miniszter utasítása alapján a Hivatal elnöke soron kívüli ellenőrzést rendel el.

A Hivatal ellenőrzési jogköre kiterjed többek között a központi költségvetésre, állami tulajdonú gazdasági társaságokra, közalapítványokra, költségvetési szervekre, magánnyugdíjpénztárakra, valamint az ezekkel kapcsolatosan létrejött jogviszonyokra.

(Forrás: www.kehi.hu)


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!