Szorobán szakkör a Munkácsyban


2013-02-21 08:37:45  | cikk: mo  | 


Szorobán szakkör a Munkácsyban  főképe
Új eszköz használatának elsajátításával kívánják segíteni a matematika oktatást a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. Az ún. szorobán egy régi japán eredetű, számolást segítő eszköz, amely által újabb motivációkat kaphatnak a diákok a matematika megkedvelésére. A szorobánt Japánban még ma is nagy sikerrel alkalmazzák – hangsúlyozta Ferenczi Kálmán igazgatóhelyettes.

A pedagógus elmondta, tavaly decemberben indították el a második osztályosok számára szervezett szakkört, melynek célja, hogy a diákok megismerjék és megtanulják az eszköz használatát. A húsz kisdiák hamar belejött az újfajta számolási technikába. Nem is csoda, hiszen a szorobánon történő számolás megkönnyíti a gyakorlást, képszerűvé teszi a számok ábrázolását és a műveletek elvégzését.

Ferenczi Kálmán, a szakkör vezetője hozzátette, az eszköz használatával rengeteg ötlettel lehet megtanítani mind a számolást, mind pedig a mértékváltást. Rendkívül leköti a gyermekek figyelmét, segíti a koncentrációt, fejleszteni a fejszámolást és precizitásra, gyakorlatiasságra, pontosságra nevel – fogalmazta meg a szorobán előnyeit a szakkör vezetője.

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, évekkel ezelőtt már használták a Munkácsy-iskolában a szorobánt, de később kikerült a tanmenetből. Az intézmény most újra tervezi a számolóeszköz használatának tantervbe történő beépítését, hiszen ez az eszköz kitűnően támogatja a matematika oktatást, nem beszélve a gyerekek készségeinek fejlesztéséről. Ferenczi Kálmán hozzáfűzte, a következő tanévtől – a matematika tekintetében – emelt óraszámú osztályt indítanak, ahol már első osztályban megismerkedhetnek a tanulók a szorobán használatával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!