„Muzsikálj élvezettel, felszabadultan, hiszen a legszebb hangszert választottad barátodnak” - IV. Veszprém Megyei Csellóverseny a Bartókban


2013-02-20 20:12:14  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Muzsikálj élvezettel, felszabadultan, hiszen a legszebb hangszert választottad barátodnak” - IV. Veszprém Megyei Csellóverseny a Bartókban főképe
Negyedik alkalommal adott otthont a pápai Bartók Béla Zeneiskola a Veszprém Megyei Csellóversenynek. A nívós megmérettetést 2008-ban rendezték meg először. Az idei évben 6 város intézményeinek (Ajka, Balatonfüred, Tapolca, Veszprém, Pápa, Mosonmagyaróvár) 29 növendéke mutatta be csellótudását egy háromtagú szakmai zsűri előtt.
- 2007-ban rendeztük meg az első Veszprém Megyei Csellóversenyt iskolánkban. Előtte közel 10 évig szünetelt a Veszprém megyeiek részére megrendezett verseny. Többek között azért is újítottuk fel ezt a hagyományt, hogy változtassunk azokon a szervezési módszereken, melyeket tapasztaltunk az országos, megyei, területi versenyeken. Szerettük volna átalakítani azt az értékelési szokást, amely csak a legkimagaslóbb és legkiválóbb gyerekek munkáját emeli ki és az átlagos teljesítményt nyújtó diákok zenélésbe vetett örömét és erőfeszítését szem elől veszti. Új kezdeményezéseket indítottunk el, és két csoportba soroltuk a résztvevőket: a tagozatos gyerekekre (nem zenei pályára készülő) és a B tagozatos diákokra (zenei pályára készülő ). Őket a zsűri külön értékeli. Reméljük, hogy minden gyerek, aki hangszerhez nyúl, zenét hoz létre hangszerén, szívét teszi bele az alkotásba, egyedülálló, megismételhetetlen értéket hoz létre függetlenül attól, milyen színvonalon sikerül azt technikailag megvalósítania. Új kezdeményezésünk a „kamarazene kategória” indítása, ahol csak tisztán csellókamara muzsika hangzik el - mondta Némethné Farkas Nóra vonós tanszakvezető, csellótanár.
Fontosnak tartjuk még, hogy a versenyről mindenki el tudja mondani a véleményét. A gyerekek szünetben a chat-falon véleményüket fejthették ki a csellóval kapcsolatos képekről, szavazólapokon a meghallgatott művekről tetszésüket nyilváníthatták ki - tette hozzá a csellótanár.
A növendékek már hónapokkal ezelőtt izgatottan készültek a megmérettetésre.
Endrész Balázs, a Türr István Gimnázium egyik tanulója a zeneiskolában jelenleg második osztályos. Első alkalommal vesz részt a versenyen tanítója segítségével. Elmondása szerint nem volt annyira nehéz felkészülni, de azért sokat gyakorolt. A fiatal fiú két darabot, Alexandrov: Ősz és Schlemüller: Rondó című művét adta elő a zsűri előtt.
Hetyei József igazgató kérdésünkre elmondta, a csellótalálkozó egyik célja, hogy a csellót bemutassa.
- A szakmai találkozón arra törekedtünk, hogy a növendékek ne versenynek fogják fel ezt a találkozót, hanem hallgassák meg egymást, tanuljanak egymástól. Iskolánk célja, hogy a zenével együttélő, esetleg abból profitálni tudó embereket neveljen, akiknek személyiségük, kitartásuk előnyösen változik attól, hogy zenélhetnek.
A verseny a délelőtti órákban kezdődött, amikor is Hetyei József igazgató köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd Egyházi Andrea tankerületi igazgató nyitotta meg a nívós találkozót.
- A művészeti iskoláknak is helye van a világban. A köznevelési törvény a művészeti iskolákra is vonatkozik, és a 2013. január 1-jétől átalakult oktatási rendszer is helyt ad ezeknek az intézményeknek. Úgy gondolom, a művészetnek meghatározó szerepe van az életben, hiszen a zene által a gyerekeknek egy olyan személyiségét lehet fejleszteni, rejtett tehetségeit kibontakoztatni, mely által teljes értékű emberré válhatnak, s ezáltal lelkileg harmonikus felnőtté érhetnek. Ezekkel a zenei élményekkel környezetüket is boldogabbá tehetik. Ehhez kívánok sok erőt, szorgalmat és kitartást. A verseny egy jó hagyomány, ahol mindenki részesülhet a zenei élményből.
Végül egy idézettel zárta gondolatait: „A zene az kell, mert nem adjuk fel, egy ritmus vagy jel, csak ne vesszünk most el, a zene az kell, mert körülölel, ha van elég szív, a dal az csak így lesz szép! ”
A szakavatott zsűriben helyet foglalt Regős Eszter, a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola csellótanára, a budapesti XII. kerület Solti György Zeneiskola tanára, Bántai Erzsébet, a budapesti V. kerületi Szabolcsi Bence Zeneiskola tanára és Gallai Judit, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola csellótanára, az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola csellótanára.
A versenyről senki nem tért haza üres kézzel, mindenki oklevélben és apró ajándéktárgyban, a legjobbak pedig Nivó-díjban részesültek.
Az egész napos verseny végén a 29 diák közös csellómuzsikája bűvölte el a közönséget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!