Világhírű családi dráma a színpadon


2013-02-18 13:44:16  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Világhírű családi dráma a színpadon főképe
Kramer kontra Kramer címmel a nagysikerű regény, illetve az öt Oscar-díjjal jutalmazott film színházi adaptációját láthatta a közönség vasárnap a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében. Az ismert családi drámát a magyar színművészet tehetséges fiataljai a világhírű alapanyagokhoz méltóan állították színpadra.
A történet egy egymástól szép csendben elidegenedett házaspárról és az ő fiúkról szól. Ted Kramer éjjel-nappal dolgozik, hogy mindent megadhasson családtagjainak, akikre így törvényszerűen nem jut elég ideje. Felesége, Joanna egy napon úgy dönt, kitör a hétköznapi anya szerepéből, elhagyja családját és az önmegvalósítás útjára lép. Ted magára marad a kisfiával, Billyvel, így pedig újra kell terveznie kettőjük életét. Talán már úgy tűnik, hogy apának és gyermekének sikerül túllendülnie az anya távozásával fellépő nehézségeken, amikor Joanna ismét feltűnik a színen…
A Kramer kontra Kramer súlyos, húsbavágó társadalmi kérdéseket feszeget, a játékidő során terítékre kerülnek például a női emancipációt, a munkamániás családfenntartót, vagy éppen a házasságot és a családot többféle megközelítésből érintő problémakörök. Ebben a műben – mint ahogyan a való életben – senki sem makulátlan, a szereplők motivációi, döntései pedig valamilyen formában mind érthetőek. A színdarab legnagyobb erénye, hogy messze elkerüli az ítélkezést, és a felmerülő kérdéseket saját magunknak kell feldolgoznunk.
A kissé talán sótlan történetet és a sablonos karaktereket Rába Roland ötletes, dinamikus rendezése kellően ellensúlyozza, miképpen a színészi teljesítmények is erősen pozitív irányba hatnak. Nagy Ervint az egyik legtehetségesebb hazai színésznek tartják, és Mr. Kramerként rá is szolgál jó hírnevére. A Joannát alakító Kovács Patrícia is remekel a színpadon, egyáltalán nem halványul el partnere mellett.
Külön örömteli tény, hogy a rendező és a két főszereplő egyaránt még csak a harmincas évei közepén jár, így a magyar színművészet a későbbiekben még biztosan sokat profitálhat a tehetségükből.

Képek:


Címkék: család | házasság | színház
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!