Akár börtönbüntetést is kaphatnak az áramtolvajok


2013-02-18 08:39:51  | cikk: HuHa  | 


Akár börtönbüntetést is kaphatnak az áramtolvajok főképe
A károkozás – lopás – értékének megállapítása zajlik jelenleg abban az áramlopási ügyben, melyben a közelmúltban kezdte meg a nyomozást a Pápai Rendőrkapitányság. Az E-on szóvivőjétől megtudtuk, a szolgáltató minden esetben feljelentést tesz, ha illegális áramvételezés gyanúja merül fel, hiszen az áramtolvajok országos viszonylatban több milliárd forintos kárt okoznak a cégnek.
-Az áramlopások kapcsán nemcsak az okozott kárról kell beszélnünk, hanem arról is, hogy a hálózat illetéktelen megbontása életveszélyes állapotot teremthet, nemcsak a beavatkozást végző személyre, hanem az ott élőkre is. Mindemellett a jogosulatlan szerelés miatt gyakori, hogy üzemzavar – áramkimaradás, hálózatingadozás - lép fel azoknál is, akik szabályosan használják a rendszert. Az utcai fővezetékre történő ráakasztás pedig nemcsak az illegális áramhasználókat, hanem az utcán közlekedőket is életveszélybe sodorhatja – mondta el Egyházi Nikolett. A szolgáltató az áramlopás gyanús ellenőrzési helyeket több szempont alapján választja ki. A számlázási rendszer adatai okot adhatnak a gyanúra, amikor nagymértékű fogyasztásváltozást mutatnak, vagy ha az ingatlan kategóriájához képest nagyon kevés fogyasztást mutatnak. Gyakori az is, hogy az egyik eset elvezet a másikhoz, így egész hálózatok kerülnek az ellenőrök látókörébe, de egyre több esetben lakossági bejelentésre vonulnak ki az ellenőrök. Az ellenőrzéseket egyébként egy kimondottan erre szakosodott csoport végzi a szolgáltatónál, ők országosan napi szinten végeznek a pápaihoz hasonló vizsgálatokat. Az ellenőrzéseket a rendőrség bevonásával végzik, amire az elmúlt években történt atrocitások miatt van szükség.
A közelmúltban Pápán végrehajtott ellenőrzésekbe is bevonták a rendőrség munkatársait. Az áramlopás gyanúja egy büntetőeljárás kapcsán merült fel, így indultak közös akcióba a pápai nyomozók és az E-on ellenőrei. A város négy pontján tizenhét ingatlanban tartottak vizsgálatot egy időben, az ellenőrzés eredményeként több lakásban megszüntették a szolgáltatást, a fogyasztási hely életveszélyes állapota miatt. A részleteket Császárné Elek Veronika rendőr alezredes idézte fel.
-Az akció célja az elkövetői kör feltérképezése, pontosítása és kiterjesztése volt. Kollégáink a legkülönbözőbb illegális áramvételezés nyomaira bukkantak. Volt olyan lakás, ahol a mérőóra megkerülésével, a padlásról lejövő fővezetékre csatlakoztak rá a lakók és így jutottak ingyen áramhoz, másutt a mérőórát manipulálták, ezáltal az nem a tényleges fogyasztást mutatta. De volt olyan hely is, ahol nem is volt mérőóra, a lakók nem álltak szerződésben a szolgáltatóval, mégis nagyon sok elektromos berendezést találtak a nyomozók a lakásban.
Amikor a lakók észlelték az ellenőrzést, igyekeztek lecsatlakozni a vezetékről, ám a szolgáltató ellenőreit nem tudták becsapni, hiszen látszottak a friss lecsatlakozás nyomai. Voltak olyan lakások, ahol állítólag nem volt áram, a villanybojlerből mégis forróvíz folyt, a mélyhűtőben nagy mennyiségű fagyasztott termékre bukkantak és elektromos árammal fűtötték a lakást. Egy családnál nemcsak áramlopás, hanem földgázlopás nyomaira is rábukkantak a nyomozók, a lakók egy bútor mögött kialakított gipszkarton falba rejtették az illegális csatlakozást. A ház tulajdonosa a méretlen földgázvezetékre kötött rá. Császárné Elek Veronika hozzátette, bár az ellenőrzés alá vont ingatlanok lakói nem a legjobb anyagi körülmények között élnek, mégis a lakásokban nagyon sok elektromos berendezést találtak, néhol nemcsak alapvető háztartási gépeket, hanem szórakoztatóelektronikai berendezéseket is.
Az ellenőrzés egyik helyszíne a Göncöl utca egyik sorháza volt, itt az ellenőrök a kialakított mérőhelyek életveszélyes állapota miatt ki is kapcsolták az áramot. A valaha jobb időket megélt tizenkét lakásos épület falán korábbi elektromos vezetékek nyoma látszik, meg egy elektromos tűzé, ami több évvel ezelőtt keletkezett, a rendszer rossz állapota miatt. A szélső lakásban élő férfi az ajtó előtt mutat be a házba ahol láthatóan ég a villany. Náluk nem kapcsolták ki az áramot, az ellenőrök az ő lakásukat rendben találták. Tőle tudjuk, a tizenkét lakás felében laknak, de csak két lakásban maradt meg az áramszolgáltatás, a többi helyen lekapcsolták az ellenőrök.
-Kora reggel érkeztek a rendőrök az E-on munkatársaival. Házkutatási paranccsal jöttek és átvizsgálták a lakást, megmutattuk a szerződést és a számlákat, lefényképeztek mindent és rendben volt. Aztán én elmentem dolgozni, nem tudom meddig maradtak – mesélte. Arról, hogy a házban valaki lopta az áramot, nem tudott. Mint mondta, nem foglalkozik a többi lakóval, nincsenek jó viszonyban, és nem tudja azt sem, hogyan élnek azok, akiknél megszüntették a szolgáltatást. Hozzájuk nem jönnek segítséget kérni. Aztán hozzáteszi még, hamarosan elköltözik innen, bár a lakás az övé, inkább albérletbe költözik, mert nem élet az, ami ebben a házban van. A lepusztult épületet, az udvaron és a melléképületekben felhalmozott szemetet látva, nem lehet csodálkozni elhatározásán. Míg beszélgetünk, két fiatalember érkezik, egyikük bemegy az egyik lakásba, a másik szóba elegyedik velünk. Ő a 6/10-es lakásban lakott, mutat a sorház vége felé.
-Ott laktam albérletben, aztán kijöttek az ellenőrök, mindenkihez bementek és mondták, hogy egy-két lakásban áramlopás volt és ezért le kell kapcsolni a villanyt azoknál is, akik rendesen fizettek, mert rákötöttek a fővezetékre és életveszélyessé tették a rendszert.
A fiatalember – bár szavainak hihetőségét nem tudjuk vizsgálni - állítja, nekik volt szerződésük és rendesen fizettek, mivel azonban valakik megblankolták a vezetéket, náluk is kikapcsolták a villanyt, mert veszélyes. Ő azóta élettársával és kisgyermekével elköltözött, hasonlóan több áram nélkül maradt lakás lakójához, a többiek pedig maradtak, áram nélkül.
A szolgáltató minden esetben feljelentést tesz, ha áramlopás gyanúja merül fel, az olyan illegális fogyasztók esetében, akiknél pedig bizonyítást nyert a bűncselekmény és volt szolgáltatási szerződésük kötbért is felszámol. Az illegális áramvételezés lopás vétségének minősül, és a lopás értékétől függően akár börtönbüntetésre is ítélheti a bíróság a jogsértőket – tudtuk meg a rendőrség kiemelt megelőzési főelőadójától. Az E-on szóvivője megerősítette, hasonló ellenőrzések a jövőben is lesznek, az áramtolvajlás visszaszorítása nemcsak a cég érdeke, hanem mindazoké, akik jogosultan és szabályosan használják az elektromos áramot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!