Együtt keresték a megoldásokat a problémákra


2010-01-10 18:04:32  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Együtt keresték a megoldásokat a problémákra főképe
Tegnap délután 16 órakor tanári fórum kezdődött a Bartók Béla Zeneiskolában az ott tanító és a város általános iskoláiban oktató pedagógusok között.

Falaki Csaba köszöntőjében elmondta, nagyon örül neki, hogy ilyen szép számban részt vesznek a tanári fórumon.

 - A fórum oka elsősorban az érdeklődés, hogy a más iskolákban tanító kollégák hogyan látják a csökkenő gyermeklétszámot, ennek okáról és megakadályozásáról beszélgetnénk ma - mondta az igazgató.

Az intézményvezető kiemelte, hogy a pedagógusok ugyanazért a célért dolgoznak, függetlenül attól, hogy melyik iskolában tanítnak: a gyermekeknek, a felnövekvő generációnak olyan tudást adjanak át, hogy attól jobbá, értékesebbé, teljesebb emberré váljanak.

Ezt követően Hetyei József igazgatóhelyettes beszélt a csökkenő gyermeklétszámról.

- 20 évvel ezelőtt, a Várkastélyban működő iskolába még 550 diák járt. Tíz évvel később 435 főre csökkent a tanulói létszám és az idén 74. születésnapját ünneplő iskolába csak 330 diák jár. Eszközhiányban nem szenvedünk és a tanáraink is kiváló felkészültségűek.

A részt vevő általános iskolai képviselőkkel, tanárokkal közösen kerestek megoldásokat a problémákra, a közös pontokat keresték az általános iskolákkal a beiskolázással kapcsolatban, hiszen a csökkenő gyermeklétszám az általános iskolákat is érintik. Az igazgatóhelyettes beszédében kitért arra is, hogy mi a szerepe a megyei fenntartású zeneiskolának a városban, az iskola nem elhagyható eredményeiről is mondott pár mondatot. Hetyei József szerint egyre jobban szűkül a kultúrára igényes réteg és a gyermekekre egyre jobban ömlik a haszontalan információ. A problémára megoldás lenne, ha rendhagyó énekórákat tartanának az általános iskolákban, kamarakoncerteket rendeznének az iskolákban is, illetve zenekari fellépéseket az iskolákban. Általános iskolai oldalról ötletként felmerült, hogy a szülői értekezleteken mutatkozzon be a zeneiskola, hiszen elsősorban a szülőkre kell hatást gyakorolni e téren, nem a gyermekek vállalkozói kedvén múlik a beiratkozás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!