Disznóvágáson vettek részt a munkácsysok


2013-02-13 22:18:49  | cikk: Babos Petra  | fotó: Munkácsy Mihály Álta  | 


Disznóvágáson vettek részt a munkácsysok főképe
Egy nem mindennapi eseményen vehettek részt a Munkácsy Mihály Általános Iskola 8. n osztályos diákjai az elmúlt hétvégén Pápa-Tapolcafőn. A nagy élménnyel járó programot az osztályba járó egyik tanuló, Szarka Levente szervezte meg. A fiatal fiú szabad idejében gazdálkodik. Annyira szereti az állatokat, hogy arra kérte szüleit egy pár évvel ezelőtt, hogy hadd tartson tyúkot, kecskét, nyulat, malacot és birkát. A fiúnak mindene a gazdálkodás, ő maga eteti az állatokat, almoz nekik, sőt még az ellésen is részt vesz. A kiváló hangulatú, egész napos programról Kovácsné Kertész Hajnalka osztályfőnök számolt be hírportálunknak.
- A várva várt nap február 9-én, szombaton érkezett el. Nagyon izgatottak voltunk, hiszen sokan még nem jártak ezelőtt disznóölésen. A házigazdák kérésére mindenki bekapcsolódott a programba és tevékenykedett a feldolgozás során. Rengeteg feladat várt ránk, disznópörzsölés, mosás, darabolás, csontozás, húsdarálás, fűszerezés, hurka-és kolbásztöltés. Természetesen mindenki ügyességének, bátorságának és vérmérsékletének megfelelően választhatott a munkafolyamatok közül. A munkálatokat két gyakorlott apuka irányította, de a nap végére a legügyesebb gyereket böllérré is fogadták. A diákok által feldolgozott húsokból két anyuka hagyományos disznótoros ételeket készített. Sütöttek-főztek egész nap. Kóstolhattunk sült májat és tüdőt, hagymás májat, de ettünk húslevest, pecsenyehúst, véres- és májas hurkát, sült kolbászt, gombócos káposztát. A szülők a finomságokból még egy kis kóstolót is küldtek haza a diákokkal. A szalonnát pedig füstölés után az osztálykiránduláson fogyasztjuk majd el együtt - mesélte a tanárnő.
- Rengeteget tanultak ezen a napon a gyerekek, és nem csak a disznóvágásról, hanem a régi magyar szokásokról is. Ez az esemény az életre nevelte őket, megtapasztalhatták az együtt végzett munka örömét, az összetartás, a barátság fontosságát. Csodálatos, amit a két család tett a gyerekekért. Munkájukat, önzetlen segítségüket, szeretetüket ezúton is szeretnénk megköszönni. Nagyon nyugodt, baráti légkörben, vidáman telt a nap. Igazán jól érezték magukat a diákok, egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk mindannyian - zárta gondolatait Kovácsné Kertész Hajnalka.
Sági Dániel először járt disznóvágáson, ahol nagyon jól érezte magát, szinte minden munkafolyamatban segített. A nap végére megfogalmazódott benne, hogy ő is falun szeretne élni.
Nagy Kitti már többször járt családjával ilyen programon.
- Nagyon jól éreztem magam, sokat fényképeztem, s segítettem, ahol csak tudtam - mesélte a diáklány.
Tima Tamás szintén sokadik alkalommal járt disznóölésen. Tamás édesapja volt az egyik böllér, aki fia legnagyobb örömére megengedte, hogy Tamás szelje fel a disznót.
Bódai Ákosnak az volt a legérdekesebb, hogy lefoghatta a disznót a lábfogóval.
Szarka Levente házigazda elmondása szerint már évek óta gazdálkodik.
- Nagyon örülök, hogy elhozhattam az osztálytársaimat egy igazi disznóölésre. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó közös, csapatépítő program volt számunkra. Igen jól érzetük magunkat, sokat nevettünk és dolgoztunk is. Mindenképpen szeretnék a jövőben is állattartással foglalkozni - tette hozzá Levente.
A gyerekek a nap végére egy életre szóló élménnyel gazdagodva térhettek haza.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!