Kastélyból a Kékfestőbe - költözik a múzeum


2013-02-13 21:21:36  | cikk: HuHa  | 


Kastélyból a Kékfestőbe - költözik a múzeum főképe
A héten megkezdte a régi helyéről való kiköltözést a Gróf Esterházy Károly Múzeum. A 2013. január elsejétől önkormányzati fenntartásban működő intézmény irodáinak átmenetileg a Kékfestő Múzeum épülete – az egyik emeleti lakás - ad otthont, az önkormányzat itt tudott helyet biztosítani a munkatársak számára. A költözés oka nem más, mint a kastély felújításának folytatása.
-Remélhetőleg néhány héten belül megkezdődhet a kastély teljes külső-belső felújítása, ennek ütemezését pedig úgy határozták meg, hogy a nyugati szárnyban kezdik majd a munkát a kivitelezők. Vagyis ahol a múzeumi terek, irodahelyiségek és raktárterek vannak – tudtuk meg Nagy L. Istvántól, a múzeum igazgatójától. Az intézményvezető hozzátette, ez költözésük második üteme, hiszen az első ütemben a korábban a padláson kialakított műtárgyraktárakba költöztették be a gyűjteményi anyag nagyobb részét, a harmadik szakasz pedig majd az lesz, amikor az elkészült kastélyba visszaköltözhetnek. A múzeum egyébként ötvenkét éve működik a most kiürített helyiségekben.
-Öt helyiség az, ami közvetlenül irodaként és raktárként funkcionál, ezekből költöztünk most ki, de nem maradunk feladat nélkül ezután sem, hiszen a munkaterület átadásáig még van néhány helyiség, amit teljesen ki kell ürítenünk és még maradt a régi helyünkön valamennyi gyűjteményi anyag, amit ideiglenesen le kell tárolnunk. Amint itt berendezkedtünk indulhat ez a munka is, terveink szerint néhány héten belül ezzel is végzünk.
Az új helyen – egy másfél szobás lakásban - az irodákat rendezik be, ide hozzák a munkatársak azt a szakmai anyagot, amivel éppen dolgoznak. Az új régész kolléga például a régészeti adattárat hozza magával, mindenkinek van kisebb kézikönyv gyűjteménye és a gazdasági, működtetési iratanyag is ide került. A többi holmit a kastély padlásán helyezik el. A raktárcélokra kialakított kastélypadlást a mostani felújítás kevésbé érinti, hiszen azt már felújították, ám bizonyos gépészeti vezetékek ott húzódnak majd végig, így a munkálatok idején arról kell gondoskodni, hogy az építkezés ne veszélyeztesse a gyűjteményi anyagokat és a gyűjtemények se legyenek útjában a munkáknak.
Az ideiglenes irodáról az igazgató úgy fogalmazott, bár kissé szűkösebben lesznek, az új hely teljesen alkalmas munkájuk végzéséhez. A kutatószolgálatot ugyan a gyűjteményi anyagok nehéz hozzáférhetősége miatt részben korlátozniuk kell, de ez a legkevesebb, amit a kastély felújítása érdekében bevállalnak a múzeum dolgozói.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!