Süveges Gergely előadása a református templomban


2010-01-10 18:01:48  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Süveges Gergely előadása a református templomban főképe
Süveges Gergely, a Magyar Televízió munkatársa tartott szombaton előadást a Pápai Református templomban délután 14 órától. A fiatalok körében is népszerű televíziós előadásában elmondta, egyes csatornák szolgálnak, míg más típusú csatornák kiszolgálnak pillanatnyi ösztönöket és igényeket. Süveges Gergő bemutatta hivatását az istenkapcsolat, családkapcsolat és az egyéb közösségek szempontjából is, mint a barátok, a közösségek. 

- Ezeken a területeken belül is nagyon sok konfliktus létezik, mint például a hit és család konfliktusa. Nehezen jutunk előre egyikből a másikba. De az igazán izgalmas az, amikor ez a három terület összecsap egymással, akkor nehéz kitalálni a sötétből, mit válasszak, fontos, hogy hogyan döntök. Hiába próbálok a jó úton járni, ha a másik oldalon elégedetlenséget hagyok hátra. Nekünk az egyensúlyt kell megtalálni, és arra kell törekednünk, hogy a konfliktusok termékenyek legyenek.

A riporter saját bevallása szerint nincs televízió az otthonában. Ez a gondolat nagy örömet okozott a szép számban megjelent diákok körében. Gyermekkori élményére vetítette vissza ennek az okát.

- Egyszer két hétig nem volt televízióadás és erősen megmaradt bennem a nyugalom az az érzése, mely akkor uralkodott a családban, egyáltalán nem hiányzott az életünkből, ahogy most sem. Hiszen a hírekhez hozzá tudok jutni más csatornákon keresztül is - mondta a teológiát végzett szakember.

Az előadást követően bemutatta Apa-Kép-Írás című 2008-ban megjelent könyvét is.
 
- Azért fontos számomra, mert egyrészt azt gondolom, hogy az apa szemszögét nagyon háttérbe szorítják a médiák. Hiszen minden újságban olvashatunk az anya, a nagymama gyermekvállalási élményeiről. Talán nem kéne megfeledkezni arról sem, hogy jó, ha a gyereknek van apja. A másik, amiért fontosnak éreztem, hogy nagyon sok kapcsolatot és életformát találhatunk a médiában. Miért ne lehetne egyszer egy olyan életformát is megmutatni, népszerűsíteni, ami ezektől eltér. Miért ne lehetne kimondani azt, hogy léteznek olyan dinoszauruszok, akik úgy gondolják, hogy egy házasságban, egy családban, apa és anya együtt élnek a gyerekekkel, ugyanaz az édesapa és az édesanya minden gyermeknél. Ezt az életformát is kellene néha népszerűsíteni. Ezért is születnek mind a mai napig ezek az írások, kéthetente csütörtökön. Harmadik ok, hogy így tudom felvenni a felejtés ellen a harcot. Én is fényképezem a gyermekeimet. Leírok egy-egy mozzanatot az életükből. Nem arról szól ez a könyv, hogy mit ettünk ebédre, és hogy hova mentünk sétálni, hanem inkább egy életformát mutat be.

A könyvsorozat legutóbbi kiadásában 67 írás olvasható. Szűcs Édua illusztráció plusz derűt és humort adnak a történetekhez. Az író külön kiemelte, hogy a könyv célja nem a tanítás, nem oktatókönyv, inkább a gyermekek lelkét próbálja megmutatni, hogyan élnek, mit gondolnak és ezen keresztül a szülők gondolataiba, egy apa érzéseibe pillanthatunk bele. Derűs szórakoztatókönyv, amellett, hogy életszemléletet és értékrendet tükröz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!